Τι αλλάζει σε αφορολόγητο και μετρητά – Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Παρεμβάσεις σε… ηλεκτρονικό επίπεδο σχεδιάζουν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προκειμένου να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή. Με δεδομένη την επιτυχία της επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών στην οικονομία για την καταπολέμηση της παραοικονομίας, ετοιμάζεται σειρά παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν τις διασταυρώσεις για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και γενικά φοροδιαφυγής. Οι κινήσεις που βρίσκονται στον σχεδιασμό της Καραγιώργη Σερβίας είναι οι εξής:

– Αύξηση των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών μισθωτών και συνταξιούχων προκειμένου να τους αποδοθεί η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Σήμερα για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό είναι 10%, για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ το ποσοστό είναι 15% και για εισόδημα από 30.001 ευρώ και άνω το ποσοστό είναι 20%. Τα ποσοστά ισχύουν προοδευτικά, δηλ. ανά κλιμάκιο εισοδήματος. Το βασικό σενάριο που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ είναι τα ελάχιστα ποσοστά να αυξηθούν έως και 50% και να διαμορφωθούν σε 15%, 20% και 25% ή και 30% αντίστοιχα με ταυτόχρονη μείωση του μέγιστου απαιτούμενου ποσού από τα 30.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 25.000 ευρώ ή και χαμηλότερα. Από το πλαστικό χρήμα εξαιρούνται μεταξύ άλλων , φορολογούμενοι άνω των 70 ετών.

– Μείωση του ελάχιστου ορίου αξίας δαπάνης καταναλωτή, πάνω από την οποία η συναλλαγή θα πρέπει να διενεργηθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος. Σήμερα το σχετικό όριο είναι 500 ευρώ και μελετάται να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.

– Καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η ολική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα περιορίσει το διοικητικό κόστος φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, ενώ θα απελευθερώσει και πολύτιμους ανθρώπινους πόρους από τη φορολογική διοίκηση για την ενίσχυση του ελεγκτικού έργου. Στην πράξη το σύστημα ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα λειτουργεί ως εξής τουλάχιστον σε πρώτη φάση: ο εκδότης του τιμολογίου θα συνεχίσει να το εκδίδει κανονικά σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Στη συνέχεια θα είναι υποχρεωμένος να καταχωρίσει τα στοιχεία του σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Taxisnet. Με αυτή την ενημέρωση η δαπάνη θα καταχωρίζεται αυτόματα στα έσοδα του λήπτη του τιμολογίου και δεν θα χρειάζεται ο τελευταίος να το καταχωρίσει. Σε ειδικές περιπτώσεις θα επιτρέπεται και στον λήπτη να καταχωρίσει το τιμολόγιο που έλαβε.

Με την εφαρμογή του συστήματος αυτού η φορολογική διοίκηση θα μπορέσει να στοχεύσει καλύτερα τον φορολογικό έλεγχο, διότι θα εντοπίζει ασυνήθιστη “εκδοτική δραστηριότητα”, όπως είναι οι αξιοσημείωτες διαφορές από μήνα σε μήνα ή από έτος σε έτος, θα μπορεί να υπολογίζει τον μέσο όρο επαγγελματικών δαπανών κάθε επαγγελματικού κλάδου και στη συνέχεια να επικεντρώνει τους ελέγχους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που κινούνται πολύ υψηλότερα του μέσου όρου και να υπολογίζει αυτόματα τον οφειλόμενο ΦΠΑ κάθε επιχείρησης ή επαγγελματία. Επίσης, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατάργηση των γραφειοκρατικών και χρονοβόρων συγκεντρωτικών καταστάσεων (ΜΥΦ).

Πηγή πληροφοριών εφημερίδα Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ