• Μετά το Eurogroup του Απριλίου η ρύθμιση των 120 δόσεων

  11:34 πμ, Παρασκευή 15 Μάρ 2019 11:34 πμ, Παρασκευή 15 Μάρ 2019

  Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς έχει μπλοκάρει όχι μόνο την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ αλλά και τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα Ταμεία και την Εφορία.

  Μολονότι έχουν εξαγγελθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα αυτή με τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καμία δεν έχει πάρει ακόμη τον δρόμο προς την Βουλή. Και ούτε πρόκειται να συμβεί αυτό εάν η κυβέρνηση δεν κλείσει πρώτα το μέτωπο που έχει ανοίξει με τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη.

  Αυτό σημαίνει ότι αμφότερες οι ρυθμίσεις δεν πρόκειται να προχωρήσουν πριν από το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου. Επίσης, το οικονομικό επιτελείο ενδεχομένως να χρειαστεί να τις ξανασυζητήσει με τους θεσμούς από την στιγμή που την 1η Απριλίου θα βρίσκονται στην Αθήνα για την εκκίνηση της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

  Να σημειωθεί ότι η νομοθετική διάταξη για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία είναι έτοιμη εδώ και καιρό και αρχικά είχε προγραμματιστεί να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Μαρτίου ώστε οι οφειλέτες να ξεκινήσουν να υποβάλουν αιτήσεις εντός του Απριλίου. Οι τελευταίες πληροφορίες μεταθέτουν εκτός απροόπτου την κατάθεση της στη βουλή στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Απριλίου και η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων στο τέλος του ίδιου μήνα.

  Όσον αφορά στη ρύθμιση των οφειλών στην Εφορία, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. Το τελικό σχέδιο με βάση το οποίο θα κλείσουν με ευνοϊκούς όρους τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με το Δημόσιο, νοικοκυριά, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα αποκαλυφθεί πριν από τις εορτές του Πάσχα και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

  Και οι δυο ρυθμίσεις θα είναι έκτακτες και θα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, οι οφειλέτες είτε της Εφορίας είτε των Ταμείων θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να αποφασίσουν εάν θα υπαχθούν ή όχι σε μια από τις δυο ή ενδεχομένως και στις δυο ρυθμίσεις. Όσοι δεν το πράξουν θα χάσουν την ευκαιρία να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με το Δημόσιο και θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς.

  Οι δυο ρυθμίσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά και σημαντικές διαφορές με βασικότερη ότι η ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία δεν συνοδεύεται με εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια ενώ αντίθετα η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση της Εφορίας θα γίνεται δεκτή εφόσον πληρούνται αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

  Το σχέδιο της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπει κούρεμα της οφειλής που μπορεί να φθάνει ακόμα και στο 70% και διαγραφή των προσαυξήσεων έως και 85%. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019.

  Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Επομένως για οφειλές από τις 6.000 ευρώ και πάνω, όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζεται μικρότερο ποσό δόσης, το οποίο ενδεχομένως θα διαμορφωθεί στα 30 ευρώ.

  Η έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα περιλαμβάνει κριτήρια υπαγωγής με στόχο να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι δόσεις θα ξεκλειδώνουν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ενώ στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν υπό προϋποθέσεις μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους.

  Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών οι δόσεις θα φθάνουν έως και τις 120, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται στα 30 με 50 ευρώ. Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Αντίθετα θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

  Πηγή: ant1news.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα