Σταϊκούρας στον Realfm 97,8: Υπάρχει αρνητική επίδραση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η ανάπτυξη

“Η ουσιαστική κριτική μας είναι ότι υπάρχει μια αρνητική επίδραση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στο μεγάλο ζητούμενο που έχει χώρα που είναι η ανάπτυξη” δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον Realfm 97,8 με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ελισάβετ Σαλαμάρα, σχετικά με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2018-2022 που δημοσιοποιήθηκε από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Δημήτρη Μάρδα στο μαγκαζίνο του Realfm, είπε :” Εμείς είχαμε υπογράψει ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής που ήταν για τρία χρόνια και όχι για πολύ περισσότερα χρόνια. Είχε πράγματι πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αλλά με διπλάσιους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης απ’ ότι εκτιμά σήμερα η κυβέρνηση. Συνεπώς, πράγματι είναι πολύ σημαντικό το πώς επιτυγχάνονται τα πλεονάσματα. Με νέα μέτρα λιτότητας ή με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης; Τότε το μεσοπρόθεσμο είχε διπλάσιους ρυθμούς μεγέθυνσης, συμφωνημένους με τους δανειστές, που από εκεί θα προέκυπταν τα πλεονάσματα για τρία χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση δεσμεύεται υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα , για μεγαλύτερη χρονική περίοδο με χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης . Γι αυτό και προκύπτουν τα νέα μέτρα λιτότητας και το 2019, και το 2020 με τη νέα μείωση των συντάξεων και τη δεύτερη μείωση του αφορολόγητου επί αριστερής κυβέρνησης”.

Ερωτηθείς εάν η ΝΔ μπορεί να το επαναδιαπραγματευτεί και ποιο είναι ο σχεδιασμός της , σημείωσε:

“Εμείς επειδή το πιστεύαμε αυτό, προχωρήσαμε στη μείωση φορολογικών συντελεστών. Θα πρέπει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα- το εκτιμούμε σε περίπου ένα χρόνο – στο πλαίσιο των υφιστάμενων δεσμεύσεων της χώρας να υλοποιήσουμε ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με λελογισμένη αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής , με υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και με ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία”.

“Μετά τον πρώτο χρόνο μπορούμε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης που με τη σειρά της θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους δίνοντας τη δυνατότητα για σταδιακή αποκλιμάκωση των ήδη υψηλών δημοσιονομικών στόχων, δημιουργώντας βαθμούς ελευθερίας για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό είναι το σχέδιο σε χρονικό διάστημα 12 μηνών και τετραετίας” πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ακούστε το ηχητικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ