Μοσκοβισί: Έρχεται φορολογικό πρότυπο για την ψηφιακή οικονομία

Στις προτάσεις της Κομισιόν για ένα σύγχρονο, δίκαιο και αποδοτικό φορολογικό πρότυπο για την ψηφιακή οικονομία, αναφέρεται ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Όπως επισημαίνει, το πρώτο στοιχείο της ολοκληρωμένης λύσης είναι μια οδηγία που θεσπίζει κανόνες σχετικά με τη φορολόγηση των εταιρειών με σημαντική ψηφιακή παρουσία. Το δεύτερο στοιχείο είναι μια σύσταση προς τα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τις συμβάσεις για αποφυγή της διπλής φορολογίας που έχουν συνάψει με περιοχές δικαιοδοσίας εκτός ΕΕ σύμφωνα με την πρόταση οδηγίας, προκειμένου να επεκταθεί η ολοκληρωμένη λύση σε διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Μοσκοβισί τονίζει πως η γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις νέες αυτές προτάσεις θα ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της φορολογίας.

Άλλο σημαντικό στοιχείο της ολοκληρωμένης στρατηγικής είναι η ενσωμάτωση των διατάξεων που προβλέπονται στην πρόταση οδηγίας σχετικά με τη φορολόγηση των εταιρειών με σημαντική ψηφιακή παρουσία στις προτάσεις για κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ), ως μέρος των συνεχιζόμενων συζητήσεων στο Συμβούλιο. Οι τροποποιήσεις που προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις εκθέσεις για την κοινή βάση φορολογίας εταιρειών και την ΚΕΒΦΕ αποτελούν μια καλή βάση για περαιτέρω εργασίες.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης είχε θέσει το ζήτημα των διαφυγόντων εσόδων από τα κρατικά ταμεία, το ζήτημα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής των ψηφιακών εταιρειών και ζητούσε από την Κομισιόν να πληροφορηθεί πώς και πότε σκοπεύει να διατυπώσει συνολική στρατηγική σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και με ποιον τρόπο θα περιλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον αναγκαίο διάλογο.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ