Ντράγκι: Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά παραμένει ισχυρός

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ασχολήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της με μία σειρά στοιχείων που δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, δήλωσε οΜάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Αν και ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι η δυναμική της οικονομίας της Ευρωζώνης εξασθένησε στην αρχή του έτους, επανέλαβε την εμπιστοσύνη του ότι η επέκτασή της θα έχει διάρκεια.

«Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν συζητήσαμε για την ίδια τη νομισματική πολιτική», είπε, προσθέτοντας: «Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι μετά την τελευταία συνεδρίασή μας (στις αρχές Μαρτίου), σε γενικές γραμμές όλες οι χώρες σημείωσαν, σε διαφορετική έκταση, κάποια συγκράτηση της ανάπτυξης ή κάποια απώλεια δυναμικής».

Ο Ντράγκι είπε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν εστίασαν στη μεταβλητότητα του ευρώ. Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες, αφήνοντας αμετάβλητη την πολιτική της και διατηρώντας τη δέσμευσή της για την αγορά ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως τουλάχιστον έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Ο στόχος της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% έχει περιπλεχθεί από τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη εδώ και μία δεκαετία στην Ευρωζώνη μπορεί να περιορίζεται. Μετά την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής και η επιδείνωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος, η απειλή ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου επικρέμαται πάνω από την εξωστρεφή οικονομία της Ευρωζώνης.

«Οι νεότερες πληροφορίες μετά τη συνεδρίασή μας τον Μάρτιο υποδηλώνουν κάποια συγκράτηση, αλλά παραμένουν συμβατές με μία εύρωστη και ευρείας βάσης επέκταση της οικονομίας της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Ντράγκι. «Η ισχύς της οικονομίας της Ευρωζώνης συνεχίζει να στηρίζει την εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς τον στόχο μας, που είναι λίγο κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε.Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ