Δεκαήμερο “φωτιά” με φόντο το Eurogroup

Δεκαήμερο «φωτιά» αναμένεται να είναι για την κυβέρνηση το διάστημα που μεσολαβεί έως και τις 9 Μαΐου, όταν και ορίστηκε η νέα συνεδρίαση του Eurogroup.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία, καθώς εκτιμούν πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ανεξάρτητα από τη στάση που τηρούν, επιθυμούν να αποφευχθεί το αδιέξοδο.

Το βάρος του οικονομικού επιτελείου έχει πέσει στο θέμα του μηχανισμού των προληπτικών μέτρων, η εκκρεμότητα του οποίου «φρενάρει» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η Αθήνα συναινεί στον «κόφτη» δαπανών, αλλά δεν δέχεται να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα, όπως επιδιώκει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι το οποίο δείχνουν να κατανοούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Η ελληνική πλευρά, μάλιστα, ζητεί η δέσμευσή της, ως προς την πρόβλεψη κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, να συνδεθεί με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Λιου: Ευελιξία και ρύθμιση χρέους για τελική συμφωνία

Εξάλλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Τζακ Λιου είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι ευέλικτες προκειμένου να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις για την οικονομική μεταρρύθμιση της χώρας μας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ αναφέρεται πως οι δυο άνδρες συμφώνησαν στη «σημασία» η Αθήνα, το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και η ευρωπαϊκή πλευρά να «συνεργαστούν εποικοδομητικά» για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος.

Ο κ. Λιου τόνισε, δε, «τη σημασία η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της να φέρει το ελληνικό χρέος σε έναν βιώσιμο δρόμο, μέσω σημαντικής ελάφρυνσης χρέους».

Ντάισελμπλουμ: Δεν μπορούν να εγκριθούν εκ των προτέρων μέτρα

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στη «La Stampa» ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως «στην Ελλάδα δεν γίνεται να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».

«Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δείχνει δύσκολο. Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα και ο κόσμος εκνευρίζεται εύκολα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup στην ιταλική εφημερίδα.

Μάλιστα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε ότι «υπάρχει μια συμφωνία στον ορίζοντα, με συγκεκριμένους στόχους. Είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση».

Κομισιόν: Εργαζόμαστε καλή τη πίστη για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία «η Κομισιόν εργάζεται καλή τη πίστη με όλες τις πλευρές για να φτάσουμε σε ένα συνολικό πακέτο πολιτικής συμφωνίας που θα πληροί το πνεύμα της απόφασης των Ευρωπαίων ηγετών του περασμένου Ιουλίου».

Η Άννικα Μπράιντχαρντ ανέφερε ακόμη πως οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να πιστεύουν και το έχουν πει ξεκάθαρα ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για μία απόφαση πολύ σύντομα.

Ερωτηθείσα αν αυτό μπορεί να γίνει στις 9 Μαΐου, είπε ότι η Κομισιόν δεν κάνει προβλέψεις για τις ημερομηνίες, επισημαίνοντας πως «προστέθηκαν στη συζήτηση δύο πράγματα, το δημόσιο χρέος και τα εφεδρικά μέτρα και εμείς εργαζόμαστε μεθοδικά για να τελειώσουμε το συντομότερο».

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Λιου: Η Ευρώπη να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Υπ. Οικονομίας: Προστασία για το 94% των “κόκκινων” στεγαστικών πρώτης κατοικίας

Ντάισελμπλουμ: Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν εκ των προτέρων μέτρα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ