• «Επεισόδιο» Τουρκίας - Κύπρου για το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ

  11:50 μμ, Σαββατο 26 Μάρ 2016 11:50 μμ, Σαββατο 26 Μάρ 2016

  Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της, αναφέρει με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ σχετικά με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για αναζήτηση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

  Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι μέρος του οικοπέδου 6 είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ότι η ε/κ πλευρά παραβλέπει τα ίσα δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πόρων του νησιού και συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης. Σε ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ από το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι "στο παρόν στάδιο που έχουν φτάσει σε μια κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη περιεκτικής λύσης με στόχο την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο, η απόφαση της ε/κ διοίκησης για διαγωνισμό, από τη μια παραβλέπει τα ίσα και αδιαχώριστα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ επί των φυσικών πόρων του νησιού και από την άλλη παραβιάζει τα δικαιώματα της χώρας μας τα οποία πηγάζουν από την υφαλοκρηπίδα της περιοχής".

  "Αν μελετήσει κανείς τα οικόπεδα για τα οποία έχει δοθεί άδεια, ένα μεγάλο μέρος του οικοπέδου έξι φαίνεται να βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία είναι καταγραμμένη ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών. Το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπως έχει τονίσει και σε προηγούμενες δηλώσεις του, δηλώνει ότι η χώρα μας δεν θα επιτρέψει ούτε και τώρα όπως ούτε και προηγουμένως σε καμιά περίπτωση σε ξένες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των υδρογονανθράκων χωρίς άδεια σε πεδία της θαλάσσιας αρμοδιότητάς μας και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα,” αναφέρει η ανακοίνωση.

  Από την άλλη, σημειώνει, “σε αυτή την περίοδο που η ε/κ πλευρά θα έπρεπε να επιδείξει με τον πιο συγκεκριμένο τρόπο τη θέλησή της για επανίδρυση συνεταιρισμού με τον τ/κ λαό, η συμπεριφορά της σαν να είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού, το γεγονός ότι αγνοεί τα βασικά δικαιώματα των Τ/κ οι οποίοι είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού επί των φυσικών πόρων και η συνέχιση της μονόπλευρης εκμετάλλευσης των πόρων αυτών έχει στόχο να προκαλέσει ανησυχία σε όλες τις πλευρές", προσθέτει. Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί τις χώρες και τις εταιρείες οι οποίες "μπορεί να σκεφτούν να κάνουν εργασίες έρευνας με βάση τις άκυρες άδειες τις οποίες θα προσπαθήσει να δώσει η διοίκηση της νοτίου Κύπρου να κινηθούν με την κοινή λογική, να λάβουν υπόψη τους και τον άλλο ιδρυτικό λαό στο νησί και να μην κάνουν βήματα που θα επηρεάσουν αρνητικά την επίλυση του Κυπριακού". Προσθέτει ότι αναμένει από τις χώρες και τις εταιρείας αυτές ότι θα συμπεριφερθούν με αυτό τον τρόπο.

  Έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη νέα διαδικασία χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι η εν λόγω διαδικασία δεν επηρεάζεται από τον εν εξελίξει διάλογο για επίλυση του Κυπριακού.

  Σε σημερινή ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ σημειώνει ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον κυπριακό λαό και μετά τη λύση του Κυπριακού, το σύνολο του λαού θα μπορεί να επωφεληθεί από την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου.

  «Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σε σχέση με την ανακοίνωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης σε ερευνητικά τεμάχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων» τονίζει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του. Σημειώνεται παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, ασκεί, όπως κάθε άλλο κράτος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο επί του εδάφους και της θάλασσάς της, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης/ Υφαλοκρηπίδας της, όπως διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει από το 1988.

  Η Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνει το ΥΠΕΞ, «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, ιδιαίτερα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της, χωρίς διακρίσεις.»

  Μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και του αυξημένου διεθνούς ενδιαφέροντος για την κυπριακή ΑΟΖ, τα αποθέματα υδρογονανθράκων εντός αυτής αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Η εκμετάλλευση και αξιοποίηση των αποθεμάτων αυτών μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

  «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της με όλα τα ειρηνικά μέσα που διαθέτει, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, το οποίο αποτελεί πάντοτε οδηγό και γνώμονα των ενεργειών της και ασπίδα για προάσπιση των συμφερόντων της» υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ. ]

  Η νέα διαδικασία χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων, αναφέρει, δεν επηρεάζεται από τον εν εξελίξει διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αφού η ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αναστέλλεται λόγω των συνομιλιών.

  «Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον κυπριακό λαό, δηλαδή σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά τη λύση του Κυπριακού το σύνολο του λαού θα μπορεί να επωφεληθεί από την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

  ΠΗΓΗ: fhilenews.gr/ΚΥΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα