Δυσαρέσκεια Βρυξελλών για το κομματικό κράτος

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Το πολιτικοποιημένο και κομματικό κράτος διώχνει τις επενδύσεις και απομακρύνει την έξοδο της χώρας στις αγορές, ενώ ταυτόχρονα διαλύει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την τρόικα.

Αυτό εκτιμούν οι Βρυξέλλες και οι Εταίροι της χώρας στο ευρώ και ζητούν από την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί την τακτική της, πριν είναι πολύ αργά. 

Αφορμή για το παραπάνω σχόλιο των Βρυξελλών και των Εταίρων, δεν ήταν βεβαίως οι προσλήψεις διαφόρων συγγενών κυβερνητικών στελεχών σε θέσεις χαμηλής ευθύνης, αλλά οι μεγάλες αλλαγές σε νοσοκομεία, οργανισμούς του δημοσίου και εσχάτως σε μεγάλη εμπορική τράπεζα. 

“Μας προκαλεί έκπληξη ο τρόπος που ορισμένοι εξαναγκάζονται από την κυβέρνηση σε τάχα οικειοθελή παραίτηση”, σχολιάζουν κοινοτικοί κύκλοι. Στις Βρυξέλλες φαίνεται απίστευτο πως μετά από 6 χρόνια χρεοκοπημένης Ελλάδας, εξ αιτίας ακριβώς των κομματικών πρακτικών και της εμπλοκής των πολιτικών και των πολιτευτών στη δημόσια διοίκηση “κανείς δεν έχει βάλει μυαλό”. Η χώρα έχει ξεχάσει το opengov, τη διαφάνεια και τη διαύγεια και αντιθέτως των προσόντων προκρίνονται τα πολιτικά κριτήρια. 

Οι αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων και των τραπεζών είναι για τις Βρυξέλλες η κορυφή του παγόβουνου, με τις πραγματικές περιπτώσεις να είναι χιλιάδες και να έχουν πια φτάσει στα αυτιά των κοινοτικών παραγόντων. Και για να προλάβουμε το κλασικό ερώτημα, κανέναν πια στους κοινοτικούς θεσμούς δεν ενδιαφέρει αν “τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι”, τώρα για να δώσουν λεφτά αυτά τα κόλπα πρέπει να σταματήσουν.

Ως εκ τούτου η τρόικα προαναγγέλλει ότι θα ελέγξει τους ελληνικούς σχετικούς νόμους και κανόνες διορισμών με στόχο να καταλήξει σε ένα μόνιμο, διαυγές και δίκαιο σύστημα κάλυψης των θέσεων ευθύνης και στελέχωσης του δημοσίου. Οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν το θέμα στο γενικότερο πλαίσιο της ανασυγκρότησης και αναμόρφωσης του ελληνικού δημοσίου τομέα μόλις ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση. 

Την ίδια ώρα, κύκλοι των Βρυξελλών εκφράζουν την απορία γιατί ο υπουργός Οικονομικών είπε όλα αυτά που είπε για το ΔΝΤ, τη στιγμή που το ίδιο το Eurogroup και η Κομισιόν είναι αυτοί που ζητάνε τα επιπλέον στοιχεία για το ασφαλιστικό. 

Σε αντίθεση με την παραφιλολογία στην Ελλάδα, πίσω από τις κλειστές πόρτες των ευρωθεσμών και του ΔΝΤ δεν παίζεται κανένα ιδιαίτερο παιχνίδι με την αξιολόγηση.  Οι κανόνες είναι γνωστοί και το γεγονός ότι δεν γίνονται χάρες είναι επίσης γνωστό. 

Άρα οι παραινέσεις για το πότε πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση είναι παντελώς άκαιρες, εκτός και αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι δεν δύναται να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και παίζει το χαρτί της αποσταθεροποίησης.

Πηγή: real.gr

Δείτε επίσης:

Τραβάει το σχοινί το ΔΝΤ για το ασφαλιστικό

Στουρνάρας: Γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να γυρίσει η εμπιστοσύνη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ