RBS: Χρέος και τράπεζες τα αγκάθια Τσίπρα

Τo χρέος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι τα μεγάλα αγκάθια για τον Αλέξη Τσίπρα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αναφέρει έκθεση της Royal Bank of Scotland (RBS).

Το ζήτημα του χρέους αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, σύμφωνα με την τράπεζα, δεδομένου ότι το β’ εξάμηνο η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν μείωση, γεγονός που θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε μείωση δαπανών και καθυστερήσεις στην εξόφληση ιδιωτών προκειμένου να διατηρήσει το πλεόνασμα.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, προκειμένου να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά το ελληνικό χρέος θα πρέπει να υπάρξει επέκταση των λήξεων για τουλάχιστον 50-60 χρόνια, δεδομένου ότι το κούρεμα δεν μπαίνει στο τραπέζι.

Η RBS σημειώνει την εκτίμηση του Bloomberg ότι δεδομένων των παραπάνω αλλά και λόγω της επιβολής των capital controls, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν από 30% στα τέλη του 2014 σε 45%.

Υπό αυτό το πρίσμα επαναλαμβάνει την εκτίμηση που είχε διατυπώσει στις 17 Αυγούστου ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα φτάσουν τα 16,3 δισ. ευρώ, πολύ πάνω δηλαδή από τα 10 δισ. που έχουν βάλει στην άκρη οι δανειστές, στο πλαίσιο της πρώτης εκταμίευσης του πακέτου βοήθειας. Υπό αυτό το πρίσμα εκτιμά ότι θα υπάρξει bail-in σε μετοχές και μη ασφαλισμένα senior ομόλογα, τουλάχιστον σε ορισμένες τράπεζες.

Η τράπεζα σημειώνει επίσης ότι πέραν των παραπάνω, η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σκληρή μεταρρυθμιστική ατζέντα που περιλαμβάνει άρση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, φόρους, άνοιγμα αγορών.

Θα πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας; Σύμφωνα με την RBS μπορεί να πάει καλύτερα απ’ ό,τι τους προηγούμενους έξι μήνες, καθώς δεν έχει το βαρίδι των αριστερών βουλευτών, ενώ η Λαϊκή Ενότητα δεν μπήκε στη Βουλή. Η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ έχει αποδειχτεί αξιόπιστη, ενώ η ΝΔ έχει δηλώσει πρόθυμη για συνεργασία.

Συνολικά η έκθεση εκτιμά ότι υπάρχουν οι όροι για μια σταθερή συμμαχία που θα διαπραγματευτεί πιο ήρεμα απ’ ό,τι στο παρελθόν με τους δανειστές, κάτι που είναι καλό για τη χώρα και τις αγορές. Στο καλύτερο σενάριο μάλιστα η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Υπό αυτό το πρίσμα, καταλήγει η έκθεση, όλα εξαρτώνται από την ανάπτυξη. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, δεν είναι ξεκάθαρο πώς το μνημόνιο θα τονώσει την οικονομία που τα τελευταία χρόνια απώλεσε το 25% της δύναμής της. Το πλάνο επενδύσεων δεν είναι ξεκάθαρο και ο στόχος για 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις (εκ των οποίων μέρος θα κατευθυνθεί για επενδύσεις) δείχνει δύσκολο να επιτευχθεί.

Πολλοί εκτιμούν ότι ατμομηχανή θα είναι ο τουρισμός και συναφείς κλάδοι, σημειώνουν οι αναλυτές. Ωστόσο αυτός εξαρτάται εκτός από τη διεθνή κίνηση και από την εσωτερική ζήτηση. Δείχνει δύσκολο να υπάρξει ανάκαμψη μόνο από τον τουρισμό και τις εξαγωγές, χωρίς την εσωτερική ζήτηση.

Εν τέλει η RBS σημειώνει ότι το βραχυπρόθεσμο outlook της χώρας είναι θετικό, όπως θα είναι και οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, αν γίνουν. Παράλληλα, δεν βλέπει τον κίνδυνο Grexit να αναδύεται ξανά φέτος. Μακροπρόθεσμα, όμως, η κατάσταση δείχνει λιγότερο σίγουρη.

Πηγή: euro2day

Δείτε επίσης:

Βίζερ: Πρώτα μέτρα για τις τράπεζες και μετά τα 3 δισ. – ΒΙΝΤΕΟ

Η Κωνσταντοπούλου καλεί τον Βαρουφάκη στην Επιτροπή για το χρέος – ΒΙΝΤΕΟ

CNBC: Οι επόμενες 100 ημέρες κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας

CNBC: Οι επόμενες 100 ημέρες κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ