Σνάιντερ: Η σχέση Σόιμπλε-Μέρκελ θυμίζει τη σχέση Βαρουφάκη-Τσίπρα

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Kάρστεν Σνάιντερ βλέπει ένα ρήγμα μεταξύ της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού οικονομικών Σόιμπλε σε σχέση με την οικονομική σωτηρία της Ελλάδας: «Διαπιστώνεται ότι όχι μόνο η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών είναι διασπασμένη, αλλά και η κυβέρνηση». Μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε υπάρχει μια σχέση σχεδόν όπως μεταξύ Τσίπρα και Βαρουφάκη, διαπιστώνει ο γερμανός βουλευτής.

Ο Γερμανός πολιτικός είναι πεπεισμένος ότι, παρά την πολεμική και τα τεντωμένα νεύρα που κυριαρχούν στο θέμα της συζήτησης για την κρίση στην Ελλάδα, η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, δήλωσε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο . Βλέπει ρήγμα ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών. Δηλώνει «σχετικά σίγουρος» ότι θα επιτευχθεί λίαν προσεχώς συμφωνία. Προτείνει οι δανειστές να διαγράψουν 50-60 δισ. του ελληνικού χρέους.

Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη , δεν αποτελεί επιλογή κατά τον Κάρστενς : «Δεν είναι κάτι το οποίο θέλουμε». Παρέπεμψε δε στις ήδη καταβληθείσες εκ μέρους της Γερμανίας πληρωμές , οι οποίες σε μια τέτοια περίπτωση θα πήγαιναν χαμένες . Εν τούτοις, μόνο η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο μπορούν να πάρουν μια τέτοια απόφαση, αν δηλαδή θέλουν να παραμείνουν στην ευρωπαική νομισματική ένωση.

Ο Σνάιντερ τόνισε, επίσης, ότι η επικέντρωση της συζήτησης στην καταβολή της δόσης του δεύτερου πακέτου στην Αθήνα δεν είναι αρκετή. Η Ελλάδα πρέπει να  αναπτυχθεί οικονομικά , να καταπολεμήσει την διαφθορά, να σπάσει το ολιγαρχικό σύστημα. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει ως ανταπόδοση να διορθώσουν τα λάθη στην πολιτικής σωτηρίας συνολικά και να τοποθετήσουν την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική σε κεντρικό επίπεδο. «Αυτό θα ήταν το καλύτερο για την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών». Η χώρα χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη προοπτική – «και όχι να έχουμε αυτό κάθε έξι μήνες αυτήν την ανασφάλεια, αυτό το παζάρεμα»

Ο Κάρστεν Σνάιντερ είναι «σχετικά σίγουρος» ότι συμφωνία θα επιτευχθεί, αν όχι αυτή τη βδομάδα, την ερχόμενη, για την απελευθέρωση των περίπου 7 δις ευρώ προς την Ελλάδα. Μετά θα πρέπει να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα. Στα πλαίσια ενός τρίτου πακέτου βοήθειας θα έπρεπε οι δανειστές να προβούν σε μια διαγραφή χρέους ύψους 50 έως 60 δις ευρώ , διαφορετικά η Ελλάδα θα πτωχεύσει. Τo Grexit θα πρέπει να αποφευχθεί τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους.

Την παρούσα αναταραχή για τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης , οι οποίες κατά τους δανειστές δεν είναι επαρκείς, την χαρακτηρίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σκηνοθετημένη.

 Επί ξυρού ακμής η τριμερής

Σύμφωνα με ανταπόκριση του δημόσιου γερμανικού καναλιού WDR, η σημερινή συνάντηση μεταξύ Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ βρίσκεται επί ξυρού ακμής, διότι αυξάνεται η ένταση από πλευράς των χωρών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με κύκλους της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Κομισόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ήταν πολύ θυμωμένος σε μια εσωτερική συνεδρίασή της. Η αιτία ήταν, ότι οι νέες ελληνικές προτάσεις δεν ήταν αρκετά επαρκείς. “Δεν συμπεριφέρονται έτσι εντός της Ε.Ε.”, φέρεται να φώναξε ο Γιουνκέρ. Όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους της Ε.Ε., δεν θα γίνει η συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, αν δεν υπάρξει κάποια κινητικότητα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Θα ήμασταν ανόητοι να εμπλακούμε στο blame game του ΣΥΡΙΖΑ

Σόιμπλε: Έχουμε ακόμα διαφορετικές απόψεις με τον Βαρουφάκη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ