Κομισιόν: Έκθεση “βόμβα” για το ασφαλιστικό

Χέρι στο συνταξιοδοτικό έρχεται με τη «βούλα» της Κομισιόν που δημοσίευσε έκθεση-βόμβα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού με προβλέψεις έως το 2060 που εξετάζουν το δημογραφικό.

Μέσα σε θάλασσα ανεργίας η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες συνταξιοδοτικές δαπάνες ως ποσοστό το ΑΕΠ, παρά το τσουνάμι από περικοπές που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια των μνημονίων.

Η έκθεση της Κομισιόν σημειώνει πως η Ελλάδα θα έχει περιορίσει τις δαπάνες της κατά τουλάχιστον 2 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060.

Η Ελλάδα με δαπάνες 16,2% του ΑΕΠ το 2013, κατατάσσεται τρίτη από το τέλος, με τις συνταξιοδοτικές δαπάνες να εκτιμώνται σε 14,3% του ΑΕΠ το 2060.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις, με εξαίρεση την Μάλτα (-3,2 μονάδες), τη Δανία (-3,1 μονάδες) και την Κροατία (-3,9), χωρίς βέβαια αυτό να την οδηγεί σε πολύ καλύτερη κατάταξη στο μέλλον.

 

Η έκθεση της Κομισιόν για το δημογραφικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση των γεννήσεων, χαρακτηρίζει την Ευρώπη ως γκρίζα ήπειρο. Μέσα στα επόμενα 45 χρόνια, θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων και των συνταξιούχων.

Το 2060, θα υπάρχουν μόνο δύο εργαζόμενοι για κάθε άτομο ηλικίας 65 ετών και άνω. Η έκθεση παραδέχεται ότι η μετανάστευση θα πρέπει να δώσει μια χείρα βοηθείας, μολονότι εκατοντάδες μετανάστες πνίγονται στη Μεσόγειο από την πολιτική των κλειστών συνόρων. Υπολογίζει πως ο πληθυσμός σχεδόν στα μισά κράτη-μέλη της ΕΕ αναμένεται να συρρικνωθεί.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που θα δουν τον πληθυσμό της, έως το 2060, να μειώνεται κατά 23%, την ίδια στιγμή που οι ηλικιωμένοι, άνω των 65 ετών σχεδόν θα αυξηθούν κατά περίπου μισό εκατομμύριο άτομα. Η Ελλάδα, όπως και η Ευρώπη, γερνάει, με την Κομισιόν να επισημαίνει ότι ενώ το 2013 ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ήταν ηλικίας από 65 ετών και άνω, το 2030 αντιστοιχεί ένας στους τέσσερις, ενώ το 2060 ένας στους τρεις Έλληνες θα είναι άνω των 65.

Σύμφωνα με την έκθεση μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης επιτυγχάνεται από το 2020, με αποτέλεσμα το 2050 η χώρα να διαθέτει ένα από τα υψηλότερα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, 67,3.

Το μερίδιο των ατόμων ηλικίας από 55 έως 64 ετών στην αγορά εργασίας, από 8,1% το 2013, εκτινάσσεται σε 19% το 2020, ανεβαίνει στο 25,6% το 2035 για να πέσει στο 21,5% το 2060, αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν για τη σύνδεση συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής.

Δείτε εδώ όλη την έκθεση της Κομισιόν για το ασφαλιστικό

Διαβάστε επίσης:

Σόιμπλε: Έχει σπαταληθεί πολύς χρόνος χωρίς να έχει γίνει τίποτα

Μετά την πολιτική συμφωνία σειρά έχουν τα μέτρα

Ο καμβάς και το σάβανο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ