Reuters: Το “ελληνικό δράμα” σε διεθνή αστάθεια

Δεν είναι μόνο η οικονομία της Ελλάδας που τρεκλίζει, ολόκληρη η ευρωζώνη χωλαίνει σε περιβάλλον οπισθοχώρησης επίσης σε ΗΠΑ και Κίνα.

Μπορεί να θεωρείται ότι η ευρωζώνη πάει καλύτερα στην προοπτική ανάπτυξης από τις ΗΠΑ, για πρώτη φορά από εδώ και αρκετά χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης του 2007-8, αναφερει το Reuters, ωστόσο η διαφοροποίηση είναι μικρή.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε το α’ τρίμηνο, ενώ οι προβλέψεις για την ευρωζώνη σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters κάνουν λόγο για ανάπτυξη μόλις 0,5%. Με δεδομένο ότι από το Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «εκτυπώνει» χρήμα και διοχετεύσει στις τράπεζες 60 δισ. ευρώ το μήνα για να πάει υποτίθεται προς την πραγματική οικονομία, αυτά τα ποσοστά ανάπτυξης του ΑΕΠ δεν θεωρούνται και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Μολονότι ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι αφού υπάρχει ανάπτυξη έστω και περιορισμένη, ίσως η ΕΚΤ δεν χρειαζόταν να προχωρήσει σε «ποσοτική χαλάρωση», τα ίδια τα κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ δείχνουν να ανησυχούν για την ευρωστία της οικονομίας στην ευρωζώνη το επόμενο χρονικό διάστημα και προτιμούν να κρατούν στην πρίζα τα πιεστήρια του ευρώ.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη η οποία δεν ήθελε να προχωρήσει ο Μ. Ντράγκι επικεφαλής της ΕΚΤ σε «εκτύπωση» ευρώ μέσω των αγορών ομολόγων εκτιμά να έχει ανάπτυξη 0,5%. Η Γαλλία που ακόμα είναι αδύναμη, εκτιμά να έχει ανάπτυξη 0,4% και η Ιταλία μόλις 0,2% με το χρέος της στα ύψη άνω των 2 τρισ. ευρώ κοντά εφτά φορές το ελληνικό χρέος.

Στο μόνο πάντως που δείχνουν να συμφωνούν οι αναλυτές είναι πως το ζήτημα της «ελληνικής τραγωδίας» δεν έχει ελληνικά σύνορα, αφορά συνολικά της ευρωζώνη και όχι μόνο.

Δείτε επίσης

Ντάισελμπλουμ για “plan B”: Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

Bloomberg: Ο Τσίπρας ζητά από τους πιστωτές πολιτικό θάρρος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ