• Ντάισελμπλουμ για "plan B": Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

  5:12 μμ, Σαββατο 09 Μάι 2015 5:12 μμ, Σαββατο 09 Μάι 2015

  Την ετοιμότητα της Ευρώπης για κάθε πιθανό ενδεχόμενο υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς εάν υπάρχει plan B για την Ελλάδα. Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση για τη χώρα, όχι όμως στο Eurogroup της Δευτέρας.

  "Από χρηματοοικονομικής άποψης είμαστε πιο ισχυροί από ότι πριν από τρία χρόνια, όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση και υπάρχει παντού περισσότερη εμπιστοσύνη σε ότι αφορά την ανάκαμψη. Πολιτικά, όμως, πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι στην επίλυση των προβλημάτων. Η νομισματική ένωση είναι ισχυρή αλλά πρέπει να αντικρούσει την αδυναμία της πολιτικής ένωσης", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στην Ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

  Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι "τα μέλη του είναι αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ζώνη του κοινού νομίσματος και να την βοηθήσουν να επιστρέψει στην οδό της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας".

  Απαντώντας στην ερώτηση "αν έχει ετοιμασθεί ένα σχέδιο Β" ανέφερε χαρακτηριστικά: "Είμαστε έτοιμοι για κάθε τι δυνατό, αλλά ως πολιτικοί, όπως είπα, είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε ώστε να γίνει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βιώσιμη μέσα στην Ευρωζώνη".

  "Η ελληνική κυβέρνηση έχει ρευστό μόνον για λίγες ημέρες;" ρωτήθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αυτό, απάντησε, "δεν το γνωρίζει κανείς, ή μάλλον, το γνωρίζει η κυβέρνηση της Αθήνας. Είναι ξεκάθαρο, πάντως, ότι η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί το γρηγορότερο δυνατό".

  Σε σχέση με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι "γνωρίζω πως κατατέθηκαν μια σειρά από προτάσεις αλλά πρέπει να αξιολογηθούν ως προς το περιεχόμενο και την οικονομική παράμετρο από τους θεσμούς". "Στο Eurogroup μας ενδιαφέρουν οι τελικοί στόχοι. Να καθορίσει, δηλαδή, η Αθήνα την πορεία για να φτάσει στην δημοσιονομική βιωσιμότητα, με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος (διαμέσου περικοπών των δαπανών και μετακίνησης πόρων) στην επιστροφή στην ανάπτυξη- χάρη και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις-, και στη χρηματοοικονομική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Είναι οι τρεις ακρογωνιαίοι λίθοι, οι τρεις πυλώνες του σχεδίου".

  Σε αναφορά της εφημερίδας στο επεισοδιακό Eurogroup της Ρίγας και στο εάν "το εμπόδιο ήταν πράγματι ο Γιάνης Βαρουφάκης", ο Ντάισελμπλουμ είπε: "Τα προβλήματα δεν συνδέονται ποτέ με ένα άτομο. Στην Ρίγα ήταν έντονη η ενόχληση για την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις. Μετά την συνεδρίαση εκείνη, όμως, οι διαπραγματεύσεις άρχισαν ξανά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, άλλαξε η ομάδα διαπραγματευτών της Αθήνας, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες και επιτελέσθηκε πρόοδος. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία".

  Σχετικά, τέλος, με "μια πιο ήπια διάθεση ως προς το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους", ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι "ο ίδιος περιορίστηκε σε μια αναφορά στη διάθεση που είχε επιδειχθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης του Νοεμβρίου του 2012, το οποίο προέβλεπε μείωση του βάρους του χρέους κατά 40%» και ότι "δεν υπάρχει κάτι το καινούριο επί του θέματος αυτού".

  Διαβάστε επίσης

  Ντάισελμπλουμ: Δεν είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία

  "Βόμβα" Σόιμπλε: Προειδοποιεί για ξαφνική χρεοκοπία της Ελλάδας

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα