Πού κολλάει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Του Τάσου Δασόπουλου

Μεγαλύτερη φαίνεται η απόσταση, μεταξύ της ελληνικής αποστολής και των δανειστών, κατά την συζήτηση θεμάτων, όπως το καθεστώς ΦΠΑ, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, υπό τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη, έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προχωρήσουν μονομερώς σε μέτρα, όπως η κατάργηση της ρήτρας μηδενικούς ελλείμματος για τις επικουρικές και η θεσμοθέτηση της 13ης σύνταξης, αλλά αρνήθηκαν να συζητήσουν νέα μέτρα για το ασφαλιστικό.

Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις παραδοχές που υπάρχουν από τις δύο πλευρές, για την πραγματική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και το έλλειμμα που θα παρουσιάσουν μέχρι και το τέλος του 2015, αλλά και τις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια. Οι δανειστές επιμένουν ότι, οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν τώρα. Αν γίνουν από το 2016, τότε θα είναι μεγαλύτερες και πιο επώδυνες.

Διάσταση υπήρξε και στο θέμα του ΦΠΑ και την καθυστέρηση, επί της ουσίας, αλλαγής των συντελεστών. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, τάχθηκαν υπέρ της άμεσης έναρξης διαλόγου για την κατάργηση των εξαιρέσεων (όπως του υπερμειωμένου συνετελεστή του 6,5% στα νησιά) και της θέσπισης ενός συστήματος δύο συντελεστών. Tο ΔΝΤ επανέφερε την ιδέα για ένα και μοναδικό συντελεστή για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Η ελληνική πλευρά επέμεινε στην παρέμβαση που θέλει να κάνει με την θέσπιση ενός κατ’ αποκοπή φόρου για τα νησιά με υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, αλλά αρνήθηκε να κάνει συζήτηση για αλλαγές σε συντελεστές.

Πηγές από τις Βρυξέλλες θεωρούσαν και χθες μάλλον υπερβολική την αισιοδοξία της Κυβέρνησης για ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών μέχρι και τις 11 του μήνα.

«Η διαφορά στις παραδοχές αλλά και τις προβλέψεις, θέλει ακόμη χρόνο και υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές για να γεφυρωθεί», τόνιζαν επαναλαμβάνοντας όμως ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε σαφώς καλύτερο κλίμα από αυτό που διεξάγονταν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Δείτε επίσης

Χουντής: Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται πάνω σε μνημονιακή βάση

Wall Street Journal: Πέντε χρόνια “φαγούρα” στην Ελλάδα

Bloomberg: Έχει δρόμο ακόμα το ελληνικό παζάρι στις Βρυξέλλες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ