Η συμφωνία στις Βρυξέλλες και η επόμενη ημέρα

“Λευκός” καπνός βγήκε στις Βρυξέλλες, καθώς επήλθε τελικά συμφωνία πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Εurogroup, κατά τη διάρκεια πολύωρων συζητήσεων μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup, της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ και των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας.  

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, υπάρχει συμφωνία επί ενός κειμένου το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που αυτή την ώρα συνεδριάζουν προκειμένου να υπάρξει μια κοινή ανακοίνωση.  

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο είναι μικρό και περιεκτικό και τις επόμενες μέρες θα γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για τον καθορισμό των τεχνικών λεπτομερειών.  

Στόχος είναι η συμφωνία επί μίας κοινής ανακοίνωσης που θα αποσαφηνίζει ορισμένους τομείς που αφορούν στην παράταση της δανειακής σύμβασης και το πέρασμα στη συνέχεια σε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

 

Νίκος Χατζηνικολάου: Τετράμηνη και όχι εξάμηνη η παράταση 

 

«Πληροφορούμαι ότι το τελικό κείμενο, το οποίο ήδη βρίσκεται στα χέρια όλων των υπουργών στο Eurogroup, μιλάει για τέσσερις και όχι για έξι μήνες παράταση», μετέδωσε πρώτος ο Νίκος Χατζηνικολάου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR. 

«Είναι η πρώτη σημαντική, πολύ σημαντική είδηση. Υπήρξε δηλαδή ένας πρώτος συμβιβασμός και σε ότι αφορά το χρονικό διάστημα που θα παραταθεί η χρηματοδότηση της χώρας», ανέφερε. 

«Φαίνεται ότι υπήρξε από την γερμανική πλευρά πίεση να τελειώνουμε γρηγορότερα τη διαπραγμάτευση για το επόμενο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στη χώρα», πρόσθεσε.

Επίσης, ο Νίκος Χατζηνικολάου ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες αν σήμερα δεν καταλήγαμε σε συμφωνία αρκετοί  στο επιτελείο του Σόιμπλε και της Μέρκελ εισηγούνταν στους δύο, στην Καγκελάριο και τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, να υπάρξει «ξαφνικός θάνατος» της Ελλάδας.

«Σημειώστε την έκφραση που χρησιμοποιώ είναι η έκφραση που μαθαίνω ότι χρησιμοποίησαν σε non paper που δώσανε οι σύμβουλοί του στον Υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, του μιλούσαν για «ξαφνικό θάνατο» της Ελλάδας, έναν «ξαφνικό θάνατο» που θα περιελάμβανε και τραπεζικούς περιορισμούς την επόμενη ημέρα, δηλαδή από την Τρίτη το πρωί.», είπε. 

 

 

Δεν άλλαξε ούτε λέξη από την ελληνική επιστολή

 

Παράλληλα, ο Νίκος Χατζηνικολάου μετέφερε την πληροφορία ότι δεν άλλαξε ούτε μια λέξη από την ελληνική επιστολή που χαρακτηρίστηκε “Δούρειος Ίππος” από το Βερολίνο. 

 

Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας 

 

“Σε αυτό το 4μηνο δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας. Ούτε νέα, ούτε του παλιού προγράμματος” μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star προσθέτοντας ότι πιθανόν όλα παραπέμπονται στο επόμενο πρόγραμμα και όχι σε αυτό το 4μηνο. 

Τελικά, τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και η συζήτηση επί των τεχνικών λεπτομερειών δεν θα γίνει τώρα, αλλά σε μεταγενέστερη φάση. 

 

Θα μας ζητήσουν κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις

Πάντως, πηγές Euroworking Group σημειώνουν πως υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να συζητηθούν. Επιμένουν πως σε ένα δεύτερο χρόνο θα πρέπει να μπει στο τραπέζι ο προϋπολογισμός του 2015 και ότι θα ξεκινήσουν αργά ή γρήγορα οι συζητήσεις μεταξύ των τριών θεσμών και των ελληνικών αρχών για να επιβεβαιωθεί ότι η πορεία του 2015 θα είναι αυτή που πρέπει να είναι, ακόμα και αυτούς τους τέσσερις μήνες παράταση.

Σύμφωνα με τον Θάνο Αθανασίου,  θεωρείται δεδομένο ότι θα μας ζητήσουν κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις.  Από το Euroworking Group λένε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία έπρεπε να είχε φέρει κάποια στοιχεία που άπτονται της λειτουργίας του κράτους και που αφορούν στους εθνικούς λογαριασμούς και τους προϋπολογισμούς του 2014 και του 2015. Δεν τα είχε φέρει και ως εκ τούτου θα πρέπει να συζητηθούν. 

 

 

 

 

   

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ