Ληξιπρόθεσμα χρέη- Ποιες διορθώσεις εξετάζει το υπουργείο

Κίτρινη κάρτα, αν όχι κόκκινη απευθείας, βγάζουν πηγές της τρόικας στα σχέδια της κυβέρνησης για τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν βέβαια μετά την επιχειρούμενη συμφωνία κυβέρνησης –εταίρων όταν και εφόσον οριστικοποιηθεί, θα δείξουνεάν θα υπάρξει «μπλοκάρισμα» της ρύθμισης από την κατάθεσή της στη Βουλή, ή ένεκα της ανάγκης αύξησης των εσόδων η τρόικα θα αφήσει να περάσει το νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση επί του παρόντος δεν κάνει πίσω. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το «κούρεμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και το άνοιγμα των εκατό δόσεων σε όλους τους φορολογούμενους ακόμα και αν χρωστούν εκατομμύρια ευρώ, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η φιλοσοφία της ρύθμισης δεν αλλάζει.

Προσθέτουν όμως ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή ειδικών προκειμένου να εξεταστούν τυχόν ζητήματα αναλογικότητας ή συνταγματικότητας τα οποία ενδεχομένως θα ανέκυπταν ώστε η ρύθμιση να κατατεθεί στη Βουλή «χωρίς τυχόν ψεγάδια» καθώς και οι απόψεις διαφόρων επαγγελματικών φορέων.

Αρμόδιες πηγές της Καραγιώργη Σερβίας, διαβεβαιώνουν ότι η ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις σε σχέση με όσα αρχικά ανακοινώθηκαν. 

«Ούτως ή άλλως, οι προτάσεις που ανακοινώθηκαν βρίσκονται σε διαβούλευση» σημειώνουν με νόημα πηγές του περιβάλλοντος της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

Τα αμφιλεγόμενα σημεία της προωθούμενης νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών είναι επί της ουσίας δύο.

Το πρώτο αφορά στη δυνατότητα που σχεδιάζεται να δοθεί σε όσους φορολογούμενους έχουν χρέη από φόρους εισοδήματος ή χαράτσι ακινήτων έως το τέλος του 2013, να ξοφλήσουν την οφειλή τους καταβάλλοντας εφάπαξ τα μισά από τα χρέη τους.

Όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, με τις σχετικές διατάξεις ένας φορολογούμενος με ληξιπρόθεσμη οφειλή 1.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος του 2012, θα μπορέσει να πληρώσει με δύο χρόνια καθυστέρηση τα μισά και να κλείσει την εκκρεμότητα με την εφορία την ώρα που ένας άλλος φορολογούμενος με τα ίδια εισοδήματα και τον ίδιο φόρο, δανείστηκε μέσω της πιστωτικής του κάρτας για να πληρώσει με τόκο εμπρόθεσμα το φόρο του.

Το δεύτερο σημείο που εγείρει δεύτερες σκέψεις αφορά στη δυνατότητα όλων των φορολογουμένων να ενταχθούν στις εκατό δόσεις, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής μετά την σχεδιαζόμενη κατάργηση του ορίου οφειλής έως 1 εκατ. ευρώ για ένταξη στη ρύθμιση. Εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχόμενη αύξηση του ορίου αντί της απελευθέρωσής του.

Πηγή: euro2day.gr

Δείτε επίσης:

Συμβιβαστική πρόταση στο παρά πέντε

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ