• Στην Αθήνα ο Ντάισελμπλουμ

  7:10 πμ, Παρασκευή 30 Ιάν 2015 7:10 πμ, Παρασκευή 30 Ιάν 2015

  Βρυξέλλες: Tου Θάνου Αθανασίου

  Έμμεση προειδοποίηση προς τις ελληνικές αρχές να αποφύγουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, υλοποιώντας όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις, απηύθυνε λίγες ώρες πριν φθάσει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

  Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε από το Άμστερνταμ ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η κυβέρνηση Τσίπρα, όμως το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει. Επιπλέον, ανέφερε ότι η ελάφρυνση του χρέους δε θα βοηθήσει τον προϋπολογισμό αλλά παρόλα αυτά είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας.

  Οι δηλώσεις δεν έρχονται καθόλου τυχαία, καθώς ο πρόεδρος του Eurogroup σε λίγες ώρες θα βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με τον Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euroworking group, για συζητήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομικών.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έλεγε σε συνεργάτες του, αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση “ δεν έχουμε ιδέα τι θέλουν να κάνουν, δεν έχουμε εντολή για διαπραγμάτευση με τους Έλληνες, πάμε γιατί πρέπει να πάμε και να τους ακούσουμε”.

  Ανέφερε επίσης στους ίδιους συνεργάτες ότι “ στο Eurogroup δεν υπάρχει συναίνεση για αυτόματη παράταση, εκτός αν οι Έλληνες συμφωνήσουν σε συζητήσεις για το πρόγραμμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο” και κατέληξε λέγοντας “τίποτα δεν είναι αυτονόητο”.

  Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες διευρύνεται η ανησυχία για το ξήλωμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες συρρικνώνουν εξαιρετικά τα διαθέσιμα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών παρά την πιθανή επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014.

  Ως εκ τούτου Βίζερ και Ντάισελμπλουμ αναμένεται να εξηγήσουν στον Αλέξη Τσίπρα και το Γιάννη Βαρουφάκη την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις διαθέσεις των εταίρων στην ευρωζώνη.

  Οι δε πληροφορίες που φτάνουν στις Βρυξέλλες σε σχέση με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μ.Σούλτς αναφέρουν ότι “δεν υπήρξε πραγματική σύγκλιση απόψεων, ή συναντίληψη για το ελληνικό πρόβλημα και η ελληνική πλευρά δεν είναι γενικώς έτοιμη”.

  Η πρώτη του Ν. Κοτζιά στις Βρυξέλλες

  Την ίδια ώρα στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρέθηκε ο νέος υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, μετά τη διαφαινόμενη από τις προηγούμενες μέρες άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί κυρώσεις έναντι της Ρωσίας μετά τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης και το θάνατο τριάντα ατόμων.

  Ο νέος υπουργός οικονομικών υπεραμύνθηκε της νέας ελληνικής στάσης, αρνήθηκε ως συκοφαντικά δημοσιεύματα για προσωπικές του σχέσεις με Ρώσο εθνικιστή, επέκρινε του εταίρους (τους οποίους αποκαλούσε “οι ξένοι”) για το ότι έχουν συνηθίσει μια Ελλάδα που απλά υπογράφει κείμενα και προετοίμασε τον Τύπο για “δυναμική διαπραγμάτευση της χώρας στον καθορισμό της κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής”.

  Υποστήριξε ότι οι κυρώσεις προς τη Ρωσία δεν αποδίδουν και ενημέρωσε ότι με δική του παρέμβαση και την υποστήριξη άλλων χωρών απετράπη αυτή τη στιγμή η λήψη πρόσθετων κυρώσεων.

  Τελείως διαφορετική βεβαίως ήταν η επίσημη ενημέρωση της ΕΕ διά της προεδρεύουσας ύπατης εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως και από το περιεχόμενο του κειμένου των συμπερασμάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

  Συγκεκριμένα οι 28 υπουργοί αποφάσισαν ομόφωνα:

  1) χρονική επέκταση των υπαρχόντων κυρώσεων προς τη Μόσχα από τώρα και ως τον Σεπτέμβρη,

  (απόφαση που κανονικά σκόπευαν να πάρουν τον Μάρτιο)

  2) ότι από τις 9 Φεβρουαρίου θα υπάρξει προσθήκη νέων ονομάτων προσώπων και οντοτήτων στα οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις.

  3) και τέλος αποφάσισαν να κάνουν προεργασία για τυχόν νέες πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις τις οποίες θα αποφασίσουν οι αρχηγοί κρατών το συντομότερο δυνατό. (αν δεν τηρηθεί η συμφωνία του Μίνσκ)

  Η ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική ξεκαθάρισε πως όταν η ΕΕ μιλάει για κάθε είδους νέες κυρώσεις, εννοεί πραγματικά κάθε είδους κυρώσεις.

  Η μόνη διαφοροποίηση από το κείμενο της Δευτέρας έχει να κάνει με την αλλαγή της φράσης "νέα περιοριστικά μέτρα" σε "κατάλληλη δράση".

  Η ελληνική πλευρά δεν απέτρεψε την απόφαση για νέες κυρώσεις, "εργάστηκε εποικοδομητικά" για την σύνταξη του συγκεκριμένου κειμένου.

  Πηγή: Real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα