Παρέμβαση ΣΕΒ για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Προσωπική παρέμβαση στο θέμα της διαμόρφωσης των βιομηχανικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, καλώντας τη ΔΕΗ «να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών επιβίωσης των επιχειρήσεων».

Επιστολή

Με μία δισέλιδη επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, όπως και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο κ. Φέσσας θέτει τρεις παραμέτρους για την τιμολόγηση των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών της ΔΕΗ, αφήνοντας παράλληλα σοβαρές αιχμές για τη μέχρι τώρα πρακτική της διοίκησης της επιχείρησης στο επίμαχο θέμα που φέρνει εκ νέου σε διάσταση ενεργοβόρες βιομηχανίες και ΔΕΗ.

Αν και με ιδιαίτερα προσεκτικές διατυπώσεις και χωρίς να κάνει άμεση αναφορά, ο κ. Φέσσας εκφράζει εμμέσως πλην σαφώς την ενόχληση του ΣΕΒ από την απόφαση της ΔΕΗ για άρση της εκπροσώπησης της Αλουμίνιον της Ελλάδος από πελάτη της και ασκεί σκληρή κριτική στη διοίκηση της επιχείρησης για εφαρμογή πολιτικής που λειτουργεί με τη λογική «take it or leave it», υποχρεώνοντας βιομηχανικές εγκαταστάσεις της χώρας να τελούν υπό την απειλή του αφανισμού, αν διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Αφού εύχεται στον κ. Ζερβό «Καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και επιτυχίες!», ο κ. Φέσσας μπαίνει στο θέμα, προτάσσοντας την πάγια θέση του ΣΕΒ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Διευκρινίζει ότι η επιστολή απευθύνεται στη ΔΕΗ όχι μόνο ως εταιρεία-παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας με τη συγκεκριμένη δεσπόζουσα θέση στην αγορά ενέργειας, αλλά και ως εταιρεία-μέλος του ΣΕΒ, προτρέποντάς τη να μελετήσει και να προτείνει μία τιμολογιακή πολιτική έναντι των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών της ΔΕΗ που

1. να αντανακλά το κόστος μιας σύγχρονης και παραγωγικής ΔΕΗ,

2. να λαμβάνει υπόψη τις ελαφρύνσεις του κόστους που απολαμβάνει η ίδια η ΔΕΗ από ρυθμιστικές παρεμβάσεις που μεσολαβούν (ΑΔΙ κλπ) και τη δραματική μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και

3. να έχει την ευελιξία της διαπραγμάτευσης με τους μεγάλους πελάτες της που ο καθένας του έχει διαφορετικό προφίλ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσθετη θέση που εκφράζει ο ΣΕΒ, βάσει της οποίας η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ θα πρέπει να προσδιορίζεται και από τη σχέση προμηθευτή-πελάτη και όχι μόνο από κανονιστικές διατάξεις, όπως π.χ. Ευρωπαϊκές Οδηγίες που έχουν θεσπιστεί για να ενισχυθούν παραγωγικοί κλάδοι της Ευρώπης, ώστε να αντέξουν στον διεθνή ανταγωνισμό.

Πολιτική

Μία τέτοια πολιτική από την πλευρά σας θα ήταν απολύτως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις της Ε.Ε. και της ΡΑΕ και θα συνεισέφερε στην εξεύρεση επωφελών λύσεων για όλα τα μέρη. «Πρωτίστως, όμως, θα συνεισέφερε στο να μην δημιουργούνται εντυπώσεις ότι η τιμολογιακή σας πολιτική λειτουργεί με τη λογική “take it or leave it”, υποχρεώνοντας βιομηχανικές εγκαταστάσεις της χώρας να τελούν υπό την απειλή του αφανισμού, αν διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος», καταλήγει ο κ. Φέσσας.

Μέσω της επιστολής, ο πρόεδρος του ΣΕΒ μεταφέρει, επίσης, τη διαφωνία του Συνδέσμου με το γεγονός ότι η ΔΕΗ αντί να ενθαρρύνει τις διαπραγματεύσεις με τους μεγάλους-πελάτες καταναλωτές για τη σύναψη διμερών συμβολαίων, επιλέγει «να αποξενωθεί από το δικαίωμά της να ασκεί την εμπορική της πολιτική και παραπέμπει τις αποφάσεις σε όργανα, όπως η γενική συνέλευση των μετόχων της». Η πρακτική αυτή θεωρούμε ότι εγκυμονεί κινδύνους για τα μέλη μας-πελάτες σας αναφέρει ο κ. Φέσσας, ώστε να θεωρηθεί από κακόπιστους ότι η πολιτική αυτή είναι αποτέλεσμα κρατικών αποφάσεων.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ