Τι έχει πει ο νέος υπουργός Οικονομικών

Τι έχει πει ο νέος υπουργός Οικονομικών

Η επιλογή του Γκίκα Χαρδούβελη υπήρξε η απόλυτη έκπληξη αυτού του ανασχηματισμού.

Ο Χαρδούβελης ήταν προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού έπειτα από συνεργασία που είχε με τον διευθυντή του γραφείου του στο Μαξίμου, Κώστα Μπούρα. Στο πρόσωπο του Χαρδούβελη, Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν χωρίς δυσκολία, ενώ ο κ. Βενιζέλος είπε αμέσως ότι «η τοποθέτηση του Γκίκα ήταν πολύ καλή ιδέα». Έτσι, ο ανασχηματισμός ξεκλείδωσε αφού έως εκείνη τη στιγμή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε επιφυλάξεις για τη μετακίνηση Στουρνάρα από την οδό Νίκης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η αγορά στην Ελλάδα γνωρίζει καλά, εκτιμά και εμπιστεύεται τον νέο υπουργό Οικονομικών. Οι κατά καιρούς ομιλίες και τα άρθρα του φανερώνουν ένα προφίλ του απολύτως ενημερωμένου τεχνοκράτη, που λέει τα πράγματα με παρρησία αλλά ταυτόχρονα που δεν αγνοεί την παράμετρο της κοινωνικής ευαισθησίας.

Τι έχει πει:

– «Όσο πιο γρήγορα τελειώσει η ύφεση, τόσο καλύτερες θα είναι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές. Είναι αναγκαίο να αντιστραφεί η τάση καταστροφής των συντελεστών παραγωγής, μετανάστευσης των νέων, εξαφάνισης των εργατικών δεξιοτήτων, μείωσης της γεννητικότητας. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να δώσουν έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και όχι τόσο στη δραστική δημοσιονομική προσαρμογή». (2013)

– «Το να φτιάξουμε τη χώρα μας είναι δικό μας πρόβλημα και κανενός άλλου». (2013)

– «Οι ενδείξεις πληθαίνουν ότι η οικονομία σταματά την ελεύθερη πτώση της το 2014. Σταθεροποίηση βεβαίως δεν σημαίνει αυτόματα και ισχυρή ανάπτυξη». (2014)

– «Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης σταδιακά εδραιώνεται στη χώρα μας, με έμφαση στις εξαγωγές και μελλοντικά τις επενδύσεις. Στο μοντέλο αυτό είναι σημαντικό, η κατανάλωση να μειωθεί ως ποσοστό της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Το υψηλό μερίδιο της κατανάλωσης του παρελθόντος, και μάλιστα με εισαγόμενα αγαθά, που ξεπερνούσε κατά πολύ το αντίστοιχο μερίδιο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δεν μπορεί πλέον να υποστηριχτεί. Ήταν πρόσκαιρο και βασιζόταν σε δανεισμό». (2013)

– «Όσο ο κουμπαράς του νοικοκυριού αδειάζει η πίεση μεγαλώνει. Η ελληνική κοινωνία όμως έχει ωριμάσει εν μέσω κρίσης και οι πολίτες ψάχνουν να βρουν πρακτική λύση στα προβλήματα. Δεν πείθονται εύκολα από λαϊκισμούς παλαιάς κοπής». (2013)

 

Πηγή: Τα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ