Στουρνάρας: Δεν περνούν άλλα σκληρά μέτρα

Στουρνάρας: Δεν περνούν άλλα σκληρά μέτρα

«Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολύ αδύναμη. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους Financial Times, προειδοποιώντας την τρόικα ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να περάσει νέα σκληρά μέτρα.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στη διαπραγματευτική τακτική της τρόικας, σημειώνοντας ότι έχει «μαξιμαλιστική προσέγισση» στα θέματα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε ενημερώσει τους ξένους δημοσιογράφους για το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η χώρα θα έχει λάβει συνολικά μέτρα ύψους 62,92 δισ. ευρώ ή 31% του ΑΕΠ της, την πενταετία 2010 έως και τα τέλη του 2014.

Οι παρεμβάσεις είναι σχεδόν μοιρασμένες μεταξύ των περικοπών στις δαπάνες (33,31 δισ.) και της αύξησης των φορολογικών εσόδων (29,61 δισ.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρωτογενές έλλειμμα στο τέλος του 2009 ήταν 24,26 δισ. ευρώ και πλέον υπολογίζεται ότι φέτος θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,94 δισ. ευρώ. Συνολικά, η προσαρμογή ανέρχεται στα 27,2 δισ. ευρώ.

«Γιάννη, ξέχνα το»

Για το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του χρέους, ο υπουργός δήλωσε πως, παρά την υποστήριξη του ΔΝΤ, ο Γερμανός ομόλογός του Β. Σόιμπλε του είπε «Γιάννη, ξέχνα το».

Πηγή: Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ