Γερμανία: Αναμένεται το «πράσινο φως» για την Κύπρο

Γερμανία: Αναμένεται το «πράσινο φως» για την Κύπρο

 

Με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς εκπλήξεις αναμένεται να εγκριθεί στη γερμανική βουλή το πακέτο στήριξης της Κύπρου, ύψους 9 δισ. ευρώ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε χθες ασφαλιστικά μέτρα.

 

Όπως έγινε στις περιπτώσεις της Ελλάδα, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας εξετάζει σήμερα στην ολομέλεια το πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Στην έναρξη της συνεδρίασης (10:00 π.μ., ώρα Ελλάδας) τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης συνασπισμού, θα διαβάσει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στη συνέχεια θα μιλήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων και οι βουλευτές ενώ στο τέλος θα γίνουν συνολικά 5 ονομαστικές ψηφοφορίες, 3 για την Κύπρο κι άλλες δύο για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

 

Ευρεία πλειοψηφία

Χθες λίγες ώρες πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Ο αιτών ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να αποτραπεί η σημερινή έγκριση του πακέτου στη Βουλή. Το Δικαστήριο δεν έδωσε πληροφορίες για το όνομα του αιτούντος ούτε και την αιτιολογική βάση της απόρριψης, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου.

 

Από τη σημερινή συζήτηση και την ψηφοφορία δεν αναμένονται πάντως εκπλήξεις. Ήδη σε δοκιμαστικές ψηφοφορίες που έγιναν σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων, προδιαγράφεται μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του πακέτου. Υπέρ θα ψηφίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, οι οποίοι δικαιολόγησαν την θετική τους ψήφο με το ότι έγιναν διορθωτικές παρεμβάσεις στο πακέτο, όπως μεταξύ άλλων η μη συμμετοχή μικροκαταθετών στο πακέτο διάσωσης.” Όχι” θα ψηφίσει το κόμμα “Η Αριστερα” όπως έχει κάνει σε όλες τις ανάλογοες ψηφοφορίες στο παρελθόν.

 

«Μόνο έξω από το ευρώ»

Θα υπάρξουν όμως αρκετοί βουλευτές από τη λεγόμενη οικονομική πτέρυγα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι δεν θα στηρίξουν την κομματική γραμμή, όπως έχουν ήδη προαναγγείλει, και θα ψηφίσουν κατά του πακέτου στήριξης.

 

Ενδεικτικές επ΄αυτού είναι οι δηλώσεις των Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ, Μάφρεντ Κόλμπε και Κλάους Πέτερ Βιλς, στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung. «Η Κύπρος δεν θα μπορέσει μακροπρόθεσμα να αντέξει το κούρεμα και λόγω των μέτρων που θα επιβληθούν η χώρα θα βυθιστεί σε τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η Κύπρος μόνο έξω από το ευρώ έχει ευκαιρίες» υπογράμμισαν. Παράλληλα επέκριναν έντονα την πρόταση για χορήγηση κυπριακού διαβατηρίου, και συνεπώς ευρωπαϊκού διαβατηρίου, ως μέσου προσέλκυσης πλούσιων Ρώσων με καταθέσεις άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ σε κυπριακές τράπεζες.

 

Το νεοϊδρυθέν κόμμα κατά του ευρώ «Εναλλακτική για τη Γερμανία» σε ανοικτή επιστολή προς τους βουλευτές, ζητά να απορρίψουν σήμερα το πακέτο στήριξης της Κύπρου. «Η χορήγηση δανείου έρχεται σε αντίθεση με βασικούς κανόνες του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, που ενεργοποιείται μόνο όταν απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης. Η περίπτωση της Κύπρου δεν είναι τέτοια» αναφέρεται στην επιστολή.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ