• ΔΕΗ: Κέρδη 30 εκ.€ το 2012

  6:46 μμ, Πέμπτη 28 Μάρ 2013 6:46 μμ, Πέμπτη 28 Μάρ 2013

  ΔΕΗ: Κέρδη 30 εκ.€ το 2012

  Στην κερδοφορία επέστρεψε η ΔΕΗ το 2012, οπότε τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 30 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 148,9 εκατ. το 2011, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους που ανακοινώθηκαν επίσημα απόψε.

  Ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ αυξήθηκε πέρυσι σε 5,9 δις. ευρώ, από 5,5 δισ. το 2011, λόγω της αύξησης των πωλήσεων μετά το κλείσιμο εναλλακτικών προμηθευτών στις αρχές του έτους αλλά και των αυξήσεων στα τιμολόγια κατά την περυσινή χρονιά.

  Σε επίπεδο παραγωγής η ΔΕΗ κάλυψε το 2012 το 66,7 % της συνολικής ζήτησης ενώ το υπόλοιπο καλύφθηκε από ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  Η δαπάνη μισθοδοσίας μειώθηκαν κατά 178,8 εκατ. ή 14,3 % σε σχέση με το 2011 ενώ σωρευτικά από το 2009 η μείωση της δαπάνης για μισθούς φθάνει στα 650 εκατ. ευρώ.

  Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν θετικά από την αύξηση του κύκλου εργασιών, τη μείωση της μισθοδοσίας και την επίλυση οικονομικών διαφορών με τη ΔΕΠΑ. Προσθέτει ωστόσο ότι:

  «Στρεβλώσεις που παραμένουν στη λειτουργία της αγοράς, όπως ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, επιβάρυναν τα αποτελέσματά μας με Euro 319,2 εκατ. Το συνολικό κόστος αγορών ενέργειας ανήλθε σε Euro 92,1/MWh έναντι μεσοσταθμικής Οριακής Τιμής Συστήματος Euro 56,6/MWh, γεγονός που δείχνει, όπως έχω πει και στο παρελθόν, την απόκλιση μεταξύ της τιμής που διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά, με βάση την προσφορά και ζήτηση ενέργειας και του τελικού κόστους αγοράς της ενέργειας που καλείται να πληρώσει η ΔΕΗ. Σημειώνεται επίσης, ότι η συνολική επιβάρυνση των αποτελεσμάτων από τη φορολογία των καυσίμων ανήλθε σε Euro 384,4 εκατ.».

  Ο κ. Ζερβός σημειώνει επίσης την ολοκλήρωση της απόσχισης των δικτύων μεταφοράς και διανομής, τη θέση σε λειτουργία της νέας μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι, την πρόοδο κατασκευής των μονάδων Μεγαλόπολης και Ιλαρίωνα και την έγκριση της ασφαλιστικής κάλυψης για τη χρηματοδότηση της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα από το Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, που ανακοινώθηκε χθες.

  Καταλήγει δε, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της Εταιρείας στο μέλλον, μόνο μέσα από δράσεις εξορθολογισμού των λειτουργιών και περικοπής κόστους αλλά είναι απόλυτα αναγκαίο ένα ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα εξασφαλίζει δίκαιες αποδόσεις και θα παρέχει την απαραίτητη σταθερότητα, που θα συμβάλει στην υλοποίηση στρατηγικής σημασίας επενδύσεων και στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων λειτουργικών στόχων.

  Τέλος, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις (απλήρωτους λογαριασμούς) από πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης αυξήθηκαν το 2012 κατά 85 εκατ. ευρώ.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα