Πότε είχαν ζητηθεί ξανά διεθνείς παρατηρητές για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών

Τάσος Κοντογιαννίδης
[email protected]

Αυτό που ζητεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης, εκλογές με την παρουσία  διεθνών παρατηρητών, έχει ένα προηγούμενο που συνέβη πριν από 78 χρόνια, τέτοιες μέρες.

Του Τάσου Κοντογιαννίδη

Τις πρώτες  εκλογές μετά την απελευθέρωση από την Γερμανική Κατοχή όρισε για την 31η Μαρτίου 1946,  η κυβέρνηση Σοφούλη. Ο ηγέτης του ΚΚΕ Νίκος  Ζαχαριάδης και η Αριστερά είχαν αντιρρήσεις και δεν ήθελαν να λάβουν  μέρος γιατί θεωρούσαν ότι υπήρχε σχέδιο νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Οι εκλογές ωστόσο, για να μην υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο, διεξήχθησαν με την παρουσία 1.200 παρατηρητών του ΟΗΕ, που χωρισμένοι σε ομάδες είχαν διασκορπισθεί σ’ όλη την χώρα, για να ελέγξουν την εκλογική διαδικασία.

Λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών το ΚΚΕ δηλώνει  αποχή και ο Ζαχαριάδης με τον Πορφυρογιάννη έφυγαν για την Θεσσαλονίκη αφήνοντας πίσω Σιάντο και Ιωαννίδη να χειριστούν το θέμα της αποχής. Οι εκλογές διεξήχθησαν με τους εκλογικούς καταλόγους του 1936 χωρίς να αναθεωρηθούν, αφού δεν διεγράφησαν οι νεκροί μιας δεκαετίας πολέμου και κατοχής,  οι ψηφίσαντες ηταν λιγότεροι και το ΚΚΕ και η Αριστερά μιλούσαν για διπλοψηφίες. Το τι έλαβαν τα κόμματα δεν ενδιαφέρει και τόσο αλλά το τι  επακολούθησε.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Ζαχαριάδης συναντά τον Μάρκο Βαφειάδη, υπεύθυνο Μακεδονίας του ΚΚΕ, στον οποίο δίνει εντολή για προειδοποιητικό χτύπημα στο Σταθμό του Λιτοχώρου Πιερίας κι εκείνος  μεταβιβάζει τον εντολή στους επικεφαλής του ΕΛΑΣ Βερμίου-Πιερίας (Τζαβέλα, Ελευθερίου, Ανδρεάδη). Το χτύπημα πραγματοποιείται λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία, μ’ ένα τμήμα 33 ενόπλων του ΕΛΑΣ Επιτέθηκαν στον σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου με βλήματα όλμου, σκότωσαν  23 χωροφύλακες και  εθνοφύλακες στην τήρηση της τάξεως στις εκλογές, αιχμαλώτισαν άλλους τέσσερις, πήραν τον οπλισμό  του σταθμού και διέφυγαν. ΄Ηταν η αρχή του καταστρεπτικού Εμφυλίου πολέμου…

Eκλογές 1946 με την παρουσία παρατηρητού του ΟΗΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ