Από πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής μέλη της επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων, καθώς και άλλοι ειδικοί ερευνούσαν σπιθαμή προς σπιθαμή όλη την περιοχή, στην οποία εκτινάχθηκαν τα συντρίμμια του μαχητικού Phantom που συνετρίβη στην επίδειξη στην Τανάγρα, παρασέρνοντας στον θάνατο τους δύο χειριστές του.
Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη, ενώ οι πραγματογνώμονες παίρνουν φωτογραφίες.
Στο μικροσκόπιο των ερευνών θα μπουν και τα βίντεο από τους θεατές του σόου, ενώ οι έρευνες εστιάζουν και στο εάν υπήρχε επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ANT1, οι εμπειρογνώμονες ξεκίνησαν την έρευνα έχοντας ήδη πολλά στοιχεία στη διάθεσή τους, στοιχεία που προέκυψαν από δεκάδες βίντεο αλλά και φωτογραφίες. Όλα αυτά έχουν συγκεντρωθεί στην πρωτότυπη μορφή τους, ήτοι, σε υψηλή ανάλυση.
Οι πληροφορίες του ANT1 αναφέρουν πως η έρευνα εστιάζει σε δύο δεδομένα. Πρώτον, το ύψος στο οποίο βρισκόταν το μαχητικό, το οποίο, μετά τη βουτιά που έκανε από τα 3.000 πόδια, σύμφωνα με την ανάλυση, φέρεται να κατέβηκε 800 πόδια χαμηλότερα από το καθορισμένο ύψος, όπως αυτό είχε προκύψει στις δοκιμές που έγιναν μία μέρα νωρίτερα.
Με βάση το συγκεκριμένο δεδομένο, εξετάζονται, από το βιντεοληπτικό υλικό, τα τεχνικά δεδομένα του αεροσκάφους. Φαίνεται ότι τα flaps (κινητές πλάκες που τοποθετούνται στην πρύμνη για να βελτιώνουν τη σταθερότητα) και τα aileron (κινητά αεροδυναμικά πτερύγια που βρίσκονται στο πίσω μέρος των φτερών και επιτρέπουν στο αεροπλάνο να γέρνει αριστερά ή δεξιά) λειτουργούσαν κανονικά.
Είναι, σε απλά λόγια, τα πτερύγια καμπυλότητας και τα πτερύγια κλίσης, τα κινητά τμήματα στα πτερύγια του αεροπλάνου που δίνουν τις εντολές κατεύθυνσης από τον χειριστή.
Αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται να “κλείδωσαν” ή να έχασαν το σύστημα διεύθυνσης του αεροπλάνου οι δύο έμπειροι κυβερνήτες.
Ωστόσο, η μοιραία βουτιά μπορεί να προέρχεται κι από άλλους παράγοντες, τους οποίους θα αναζητήσουν οι εμπειρογνώμονες.
Πάντως, είναι γεγονός ότι αμφότεροι οι χειριστές ήταν από τους πιο έμπειρους της 338 μοίρας Phantom και είχαν τη φήμη ότι μπορούσαν να φτάσουν τα αεροσκάφη στα όριά τους.
Ο Αθανάσιος Παπανικολάου για την πτώση του Phantom
Ο Αθανάσιος Παπανικολάου, αντιπτέραρχος εν αποστρατεία, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για το δυστύχημα με το Phantom. Ο αντιπτέραρχος μίλησε σχετικά με τα σενάρια που εξετάζονται, τους λόγους που οδήγησαν στην απότομη απώλεια ύψους, γιατί οι δύο έμπειροι χειριστές δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το αεροσκάφος και αν υπάρχει περίπτωση οι χειριστές να προσπάθησαν να κατευθύνουν το αεροσκάφος μακριά από κατοικημένες περιοχές και από τους συγκεντρωμένους στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.
Ο κ. Παπανικολάου μίλησε για πιθανή απροσεξία των πιλότων ή βλάβη του αεροσκάφους σε συνδυασμό με τον ελάχιστο χρόνο που είχαν οι δύο άνδρες για να αντιδράσουν. Ο αντιπτέραρχος ξεκαθάρισε πως “δεν είναι το πιθανότερο” πως προσπάθησαν να αποφύγουν την πτώση τους σε κατοικημένη περιοχή ή στο πλήθος καθώς εκείνο ήταν πολύ μακριά από το σημείο του δυστυχήματος, ενώ, τόνισε πως, με την βοήθεια του υλικού οι έρευνες θα αποκαλύψουν τα αίτια του δυστυχήματος.
«Πού τα στείλαν στον θάνατο τα παιδιά;»
Αβάσταχτος είναι ο πόνος για τις οικογένειες των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του Phantom χθες Σάββατο στην Τανάγρα, στο πλαίσιο του Athens Flying Week.
«Ήμασταν όλοι πάρα πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό το παιδί. Παρά πολύ υπερήφανοι ήμασταν, και είμαστε. Ήταν ένα αστέρι», ανέφερε χαρακτηριστικά η θεία του 37χρονου σμηναγού.
Ο Δημήτρης Πέτρου, σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν μόλις 37 ετών. Από μικρό παιδί ονειρευόταν να πετάει αεροπλάνο, και να υπηρετήσει.
«Από μωρό παιδί! Ελάτε στο σπίτι μας να δείτε από μωρό παιδί έβαζε αεροπλάνα στις πόρτες, μαχητικά αεροπλάνα, ήταν το όνειρό του. Δεν ήθελε τίποτα άλλο: “θέλω να πετάω στον αέρα να φυλάξω την πατρίδα!” έλεγε», ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο θείος του.
Θρηνεί και η οικογένεια του 40χρονου Ιωάννη Μπλέσια, επισμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας. Είχε αφιερώσει τη ζωή του στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας. Ο 40χρονος αφήνει πίσω του ένα αγοράκι μόλις πέντε ετών, τη σύζυγό του, τον πατέρα και τη μητέρα του να ζουν ό,τι χειρότερο μπορεί να ζήσει ένας γονιός.
«Τα παιδιά εξαϋλώθηκαν. Δεν ήταν ανθρώπινο λάθος. Ήταν δύο: ο μπροστά ήταν πιο έμπειρος από τον ανιψιό μου. Έμπειροι χθες έκαναν την άσκηση, όλα κανονικά τα πάντα και σήμερα όλα θα πηγαίναν καλά, αλλά δυστυχώς όμως κάποια βλάβη του αεροπλάνου και το βγάλανε εκτός του κόσμου και το πήγαν στην πλαγιά να πέσει για να μην έχουμε θύματα. Είναι ήρωες», ανέφερε ο θείος του 40χρονου.
Η οικογένεια του 37χρονου έχει βυθιστεί σε βαθύ πένθος. Τραγική φιγούρα, η σύζυγός του, που πριν από τέσσερις μήνες έφερε στον κόσμο το κοριτσάκι τους. Η θεία του σμηναγού ανέφερε:
«Ήταν ένα τραγικό πράγμα για έναν άγγελο για εμάς. Και το άλλο το παιδί, κρίμα. Είναι ταγμένα αυτά τα παιδιά, ταγμένα. Ήμασταν όλοι πάρα πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό το παιδί. Παρά πολύ υπερήφανοι ήμασταν και είμαστε. Ήταν ένα αστέρι και σαν άνθρωπος και σαν πιλότος. Ένα λαμπρό αστέρι».
Σε βαθύ πένθος έχει βυθιστεί και το χωριό του 37χρονου σμηναγού, το Πολυστάφυλο Πρεβέζης.
«Συγκλονισμός μεγάλος, μεγάλη στεναχώρια, μεγάλη λύπη, για το παιδί αυτό, διότι κατάγονταν από μία μεγάλη οικογένεια, καλή οικογένεια και το παιδί αυτό ήταν ένα κομμάτι μάλαμα, δεν μπορώ να εκφράσω τι παιδί ήταν. Ερχόταν συχνά εδώ στους παππούδες! Όταν ήταν μικρός γυμνάσιο – λύκειο, ερχόταν πάντα στους παππούδες. Ο πατέρας του και η μάνα του δεν ήθελε να πάει να κάνει αυτό το επάγγελμα. Φοβόντουσαν αυτό το κακό που έγινε», υπογράμμισε ο θείος του.
«Ήταν ένα πάρα πολύ καλό παιδί. Εξαίρετο παιδί. Αμαρτία ήταν, αλλά εντάξει τι να κάνουμε… υπηρεσία. Η δουλειά μας είναι αυτή», είπε ο ξάδερφός του.
«Τον στείλανε στον θάνατο»
«Και πού τα πηγαίναν αυτά τα παλιά αεροπλάνα που λέγανε όλο θα τα αποσύρουμε. Πού τα στείλαν στον θάνατο τα παιδιά; Να τα διώξουν, να τα αποσύρουν αυτά τα παλιά τα αεροπλάνα. Να τα βάλουνε για αντίκα στην άκρη. Αεροπλάνα του ’74, του ’79 και εκσυγχρονιστήκαν; Τι να εκσυγχρονίσεις; Τον στείλανε στο θάνατο καταλαβαίνετε; Για εμάς είναι εθνικός ήρωας αυτός ο άνθρωπος», ξέσπασε ο θείος του.
«Ήταν ανιψιός μου, του αδερφού μου παιδί. Το παιδί ήταν έμπειρος πιλότος. Και πάντα όταν τον ρωτούσα: “παλεύω με αντίξοες συνθήκες, με παλιά αεροπλάνα!” μού έλεγε. Ανθρώπινο λάθος δεν γίνεται γιατί το γνωρίζουμε απ’ έξω το αεροπλάνο. Το αεροπλάνο όμως αν δεν υπακούσει, τελείωσε. Τελειώσαμε μου έλεγε πάντα. Παλεύουμε στον αέρα, δεν έχουμε ούτε φρένα, ούτε γκάζι, ούτε στροφή τίποτα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.
Όταν δεν υπακούσει το αεροπλάνο, τι θα κάνει το παιδί; Αν δεν υπάκουσε το κουμπί ξέρω εγώ, να φύγει…πώς μπορούσε να αντιδράσει; Είχε ένα μωρό, θα το βαφτίζαμε στις 12 Σεπτεμβρίου. Δεν πρόλαβε ούτε τη βάφτιση, τίποτα να κάνουμε. Άφησε ένα μωρό, τεσσάρων μηνών και μια γυναίκα. Τι να πούμε τώρα, γιατί; Τον στείλανε στο θάνατο καταλαβαίνετε; Για εμάς είναι εθνικός ήρωας αυτός ο άνθρωπος. Πάλευε κάθε μέρα με τον αέρα καταλαβαίνετε; Είναι ήρωες! Όχι επειδή είναι ανιψιός μου», πρόσθεσε.