Ένας ανώτερος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ισχυρίστηκε ότι η χώρα του διαθέτει πυραύλους που μπορούν να εκτοξευθούν από υποβρύχια και υπονόησε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
«Διαθέτουμε πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και η ταχύτητά τους είναι 100 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Ενδέχεται να τους χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο Αλί Φαντάβι, ανώτερος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, σύμφωνα με τα επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι μόνο το Ιράν και η Ρωσία διαθέτουν την τεχνολογία για τέτοια όπλα.Το CNN δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς του Φαντάβι.
Η δοκιμή του 2006
Γεγονός είναι ότι το Ιράν είχε ανακοινώσει, τον Απρίλιο του 2006, ότι είχε κάνει, τότε, την δεύτερη δοκιμή τέτοιου πυραύλου. «Το Ιράν ανακοίνωσε τη δεύτερη μεγάλη δοκιμή πυραύλων μέσα σε μια εβδομάδα, δηλώνοντας την Κυριακή ότι πυροδότησε με επιτυχία έναν υποβρύχιο πύραυλο υψηλής ταχύτητας, ικανό να καταστρέψει τεράστια πολεμικά πλοία και υποβρύχια», είχε μεταδώσει στις 2 Απριλίου του 2006, το nbcnews.
Τις τελευταίες ημέρες, Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν εκδώσει μια σειρά προειδοποιήσεων και δηλώσεων που τονίζουν τις πυραυλικές και ναυτικές δυνατότητες της χώρας, κάτι που οι αναλυτές περιγράφουν ως προσπάθεια της Τεχεράνης να προβάλλει αποτρεπτική δύναμη και να δείξει ότι διαθέτει επιλογές για να ανταποκριθεί σε πιέσεις ή επιθέσεις.
Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης προωθεί από καιρό ασύμμετρες ναυτικές τακτικές και οπλικά συστήματα σχεδιασμένα για επιχειρήσεις σε στρατηγικές θαλάσσιες οδούς, συμπεριλαμβανομένων των Στενών του Ορμούζ, ενός στενού περάσματος μεταξύ του Ιράν και του Ομάν που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διαδρομές παγκοσμίως για τις μεταφορές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων προϊόντων.
Επίθεση στο Ομάν
Ιρανικά drones χτύπησαν δεξαμενές καυσίμων στο λιμάνι της Σαλάλα στο Ομάν, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το Ιράν συνεχίζει να στοχεύει τις υποδομές του Κόλπου ως αντίποινα για τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
«Μια πηγή ασφαλείας ανέφερε ότι αρκετά drones καταρρίφθηκαν, ενώ άλλα χτύπησαν δεξαμενές καυσίμων στο λιμάνι της Σαλάλα», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του Ομάν, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα.
Η ιδιωτική εταιρεία θαλάσσιας ασφάλειας Vanguard Tech ανέφερε την αναστολή των λειτουργιών του λιμανιού μετά την επίθεση στο νότιο τμήμα του.
‼️‼️🇮🇷BREAKING | A few minutes ago, Iranian drones struck Oman’s largest oil storage facilities at the Port of Salalah in Oman.
See the latest updates with us: @visionergeo pic.twitter.com/jVl1LU0x9s
— Visioner (@visionergeo) March 11, 2026
