Δεκάδες γυναίκες καλούνται αυτή την περίοδο να καταθέσουν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης έπειτα από σχετική παραγγελία του αρμόδιου Εισαγγελέα και αφορά στην πολύκροτη υπόθεση της ιδιωτικής κλινικής στα Χανιά.
Η προκαταρκτική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει στόχο να διερευνήσει το σκέλος της υπόθεσης που αφορά σε εικονικές ωοληψίες και εμβρυομεταφορές.
Σύμφωνα με το cretalive, την ημέρα της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού κέντρου στα Χανιά φέρεται να βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, σημαντικά ευρήματα, με λίστες ονομάτων που δεν ήταν καταχωρημένα στα επίσημα αρχεία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περιπτώσεις που ελέγχονται αφορούν γυναίκες που είχαν απευθυνθεί στην ιδιωτική κλινική για τις διαδικασίες της ωοληψίας και της εβρυομεταφοράς κι ενώ υποβάλλονταν κανονικά σε κατάσταση μέθης για να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές ενέργειες, στην πραγματικότητα όλα ήταν εικονικά. Με άλλα λόγια διερευνάται δηλαδή εάν τις εξαπατούσαν με αυτόν τον ανήθικο τρόπο.
Ειδικότερα, η ΕΛ.ΑΣ εξετάζει έναν-έναν τους φακέλους αυτών των περιπτώσεων με τις γυναίκες που θα κληθούν να δώσουν κατάθεση να ξεπερνούν τις 200 και να προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Κρήτης.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε δεύτερο χρόνο το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης αναμένεται να κληθεί, με την συνδρομή ειδικών πραγματογνωμόνων, να ελέγξει και το κομμάτι της κρυοσυντήρησης. Θα ερευνηθεί δηλαδή το βιολογικό υλικό που ήδη φυλάσσεται σε ειδικά μηχανήματα στις εγκαταστάσεις τις κλινικής.
Διαβεβαιώνεται, επειδή υπάρχει έκδηλη ανησυχία από ενδιαφερόμενους, ότι το υλικό που ήδη βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της κλινικής, έχει διασφαλιστεί πλήρως, με προσωπικό ενδιαφέρον του υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αλλά και της Ανεξάρτητης Αρχής. Ήδη έχουν γίνει δύο αυτοψίες στον χώρο από τα αρμόδια κλιμάκια, υπάρχει απρόσκοπτη προμήθεια αζώτου για την λειτουργία των μηχανημάτων κρυοσυντήρησης και επαρκές επιστημονικό προσωπικό, ενώ οποιοδήποτε βιολογικό υλικό υπήρχε στην κλινική, ακριβώς στην κατάσταση που ήταν, έχει ασφαλιστεί πλήρως, από την πρώτη ημέρα κιόλας της αστυνομικής εφόδου.
Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά στις παρένθετες μητέρες σημειώνεται ότι για όσα ζευγάρια έτρεχε νόμιμα το πρόγραμμα μητρότητας και υπάρχει γενετική ταυτοποίηση, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με την παραλαβή των νεογνών μετά την γέννηση τους στο νοσοκομείο Χανίων.
Εάν τώρα προκύψει κάποιο θέμα και για παράδειγμα διαπιστωθεί διαφορετικό DNA, έστω και κατά το ήμισυ, τότε νομικά θα πρέπει να ακολουθεί άλλη διαδικασία, αυτή της αναδοχής.