Εκλογές 2023: Τι λειτούργησε και τι όχι στις καμπάνιες των κομμάτων – Πού οφείλεται το 40% της ΝΔ

Το τελευταίο διάστημα, πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου έγινε τεράστια συζήτηση για την προεκλογική καμπάνια των δύο μεγάλων κομμάτων. Η στρατηγική που ακολούθησε τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν συγκεκριμένη.

Εκλογές 2023 – Πάτρα: Ηλικιωμένη ψήφισε δύο φορές και συνελήφθη

Και τα δύο κομματικά επιτελεία έκαναν καθημερινές συσκέψεις για τα μηνύματα, τα οποία επιθυμούσαν να περάσουν στην ελληνική κοινωνία, με στόχο φυσικά να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους. Τι πήγε λάθος; Τι λειτούργησε; Τις απαντήσεις δίνει στο enikos.gr ο σύμβουλος διαδικτυακής επικοινωνίας, Τριαντάφυλλος Βλασσόπουλος.

του Μίλτου Σακελλάρη

Εκλογές 2023: Τα στοιχήματα και η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις δεύτερες κάλπες

«Η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ μουντή. Παρουσίαζε μία Ελλάδα που τίποτα δεν δουλεύει. Πολύς αρνητισμός. Μετά την πανδημία ο κόσμος δεν θέλει αρνητικά πράγματα. Θέλει να είναι αισιόδοξος. Έχει αλλάξει πολύ. Δεν θέλει τη μιζέρια του. Θέλει να πηγαίνει μόνιμα μπροστά», ανέφερε αρχικά για την επικοινωνιακή τακτική που επέλεξαν στην Κουμουνδούρου.

Στο ερώτημα πώς και γιατί η ΝΔ πήγε στο 40% η απάντηση του συμβούλου επικοινωνίας ήταν η εξής: «Άλλο το τι συζητάγαμε στα καφενεία και άλλο τι έλεγαν στους δημοσκόπους. Δεν φταίνε οι εταιρείες. Είναι καχύποπτος ο κόσμος τι θα κάνει με την πληροφορία του. Υπήρχε το φαινόμενο πως θα μαυρίσουμε τον Μητσοτάκη αλλά τελικά του έδωσαν ευκαιρία. Μετά την πανδημία έχει κάνει πράγματα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Έχει κάνει πολύ καλή επικοινωνία σε αυτό το κομμάτι».

Εκλογές 2023: Τηλεφώνησε στους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Επίσπευση διαδικασιών, κάλπες στις 25 Ιουνίου

Από την πλευρά του ο σύμβουλος, Ανδρέας Δρυμιώτης μιλώντας στον Realfm 97,8. και τον Μάνο Νιφλή ανέφερε ότι: «Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που έγινε. Εξακολουθούμε να μην ξέρουμε το γιατί. Αυτό είναι συγκλονιστικό το αποτέλεσμα. Είναι η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που σε δεύτερες εκλογές το κόμμα που κυβερνά παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό από τις πρώτες εκλογές. Ούτε ο εθνάρχης δεν το πέτυχε αυτό. Είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο γιατί υπάρχει η φθορά της εξουσίας, η οποία δεν φάνηκε».

Πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και γιατί δεν εντόπισαν αυτή τη μεγάλη διαφορά οι εταιρείες δημοσκοπήσεων; Ο κ. Δρυμιώτης απάντησε πως: «Οι δημοσκοπήσεις δεν το έπιασαν αυτό το πράγμα. Είναι αποτέλεσμα συμβάντων και γεγονότων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και δεν μπόρεσαν να το καταγράψουν στις δημοσκοπήσεις. Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές. Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι τα τελευταία γεγονότα. Μπορώ να τα απαριθμήσω. Το θέμα του Κατρούγκαλου ήταν το πιο σοβαρό από όλα και η αντιμετώπισή του ήταν εξίσου λάθος.

Ο Έλληνας είναι καχύποπτος από τη φύση του. Με το να τον διώξουν ή να τον υποχρεώσουν σε απόσυρση, ο κόσμος άρχισε να πιστεύει ότι μπορεί να είναι στην κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ η επιβολή του 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό δούλεψε ανάποδα. Πίστεψαν ότι καρατομήθηκε γιατί αποκάλυψε. Το δεύτερο ήταν η Θεανώ Φωτίου που είπε ότι με 5.000 ευρώ τον χρόνο είναι μεσαία τάξη. Το τρίτο ήταν το αμφίβολο μήνυμα προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Κατά βάση είμαστε ένας λαός φιλειρηνικός. Ξέρετε τι δεν θέλει ο κόσμος; Την ανωμαλία. Είμαι αρκετά μεγάλος. Αν με ρωτούσαν τι θα ήθελα είναι αυτό το πράγμα. Θες να ξέρεις πως θα είναι η επόμενη ημέρα. Ο κόσμος δεν θέλει την τοξικότητα που εμφανίστηκε από το πουθενά».

Τόνισε ακόμη πως «δεν έχω δει σε κανένα μέρος του κόσμου αρνητική καμπάνια να επιβιώνει». Ο κ. Δρυμιώτης εξήγησε ακόμη πως οι Έλληνες ψηφοφόροι θέλουν να νιώθουν σιγουριά και πως πατάνε γερά στα πόδια τους. Σχετικά με τον δεύτερο γύρο είπε πως «οι επόμενες εκλογές δεν είναι περίπατος. Όποιος το νομίζει κάνει λάθος. Με τα χθεσινά αποτελέσματα θα είχε βγάλει 173 βουλευτές ο Μητσοτάκης. Το μεγάλο όφελος χθες είναι ότι έχουν μείνει εκτός βουλής το 16%. Αυτό αποκλείεται να φανεί στις επόμενες εκλογές. Για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Μητσοτάκης χρειάζεται να πιάσει το 38%. Δεν υπάρχει κανείς που λέει ότι ο κόσμος θα ψηφίσει το ίδιο. Μπορεί κάλλιστα να δημιουργηθεί και το αντίθετο ρεύμα. Για να δείξει ο κόσμος πως δεν είναι δεδομένος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ