Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του χαράκτη Α. Τάσσου (13 Οκτωβρίου 1985), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr τα δύο σχετικά επεισόδια της εκπομπής «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» των Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη, παραγωγής 1985.
Στο πρώτο μέρος, ο Α. Τάσσος (Τάσσος Αλεβίζος) αναφέρεται στον τόπο καταγωγής του, τη Μεσσηνία, τις αναμνήσεις του από την προσφυγική γειτονιά του Νέου Κόσμου, τα σχολικά και φοιτητικά του χρόνια και τους δασκάλους του, μεταφέροντας το κλίμα της εποχής των σπουδών του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1933-1939). Αναφέρεται στον δάσκαλό του Γιάννη Κεφαλληνό και τους συμμαθητές του με τους οποίους συνδέθηκε φιλικά, όπως τον Χρήστο Καπράλο, τον Γιάννη Μόραλη, τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Νίκο Εγγονόπουλο. Μεταφέρει τις εμπειρίες του από τον πόλεμο και την αντίσταση, όταν ως στέλεχος της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ, φιλοτέχνησε 40 σχέδια που περιγράφουν τον αγώνα των ανθρώπων της εποχής για ελευθερία.
Στο δεύτερο μέρος, ο καλλιτέχνης μιλά για την εξέλιξη της χαρακτικής του τέχνης μετά τον πόλεμο, τη συνεργασία του με τα ΕΛΤΑ, για τα οποία σχεδίασε γραμματόσημα, καθώς και για τη σειρά γραμματοσήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας που φιλοτέχνησε. Στη συνέχεια, αναφέρεται στην ενασχόλησή του με τις εικονογραφήσεις βιβλίων, αλλά και στα έργα κοινωνικής διαμαρτυρίας που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ακόμα, καταθέτει την προσωπική του άποψη για το είδος της τέχνης που υπηρετεί και τη σημασία της. Ο φακός της εκπομπής παρουσιάζει ξυλογραφικά έργα του καλλιτέχνη από την περίοδο αυτή, καθώς και από θέματα για την Κατοχή και τον Εμφύλιο.
Αφιέρωμα στον χαράκτη Τάσσο
σχολίασε κι εσύ
Ακολουθήστε το enikos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο enikos.gr
Ειδήσεις
Ροή Ειδήσεων
2 ώρες πριν
ΟΠΕΚΕΠΕ – Κρήτη: Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι 15 από τους 16 συλληφθέντες για τις παράνομες επιδοτήσεις
11 ώρες πριν
Ανυποχώρητοι οι αγρότες: Δεν πάνε στο Μαξίμου, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις – Ποια είναι τα αιτήματά τους
2 ώρες πριν
Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα σήμερα: Το ωράριο λειτουργίας – Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ
49 λεπτά πριν
Ξέσπασε σε κλάματα με το χριστουγεννιάτικο δώρο του άνδρα της – «Μου είπε ότι είμαι το πιο αχάριστο άτομο που έχει γνωρίσει»
ENIKOS NETWORK
Η Samantha του Sex & The City αποκαλύπτει την εμπειρία της με την εμμηνόπαυση: «Έμαθα καλύτερα τον εαυτό μου»