Credit bureau: Ερρίφθη ο κύβος για νέο Υπερ- Τειρεσία – Σε «ψηφιακές αποθήκες» οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί

«Πιστωτικό γραφείο» ή αλλιώς credit bureau, το οποίο και θα αναλάβει να ενημερώνει τον κάθε πολίτη για πάσης φύσεως καθυστερήσεις στην… εξόφληση των υποχρεώσεών του «στήνει» η κυβέρνηση: Η απόφαση ελήφθη και ήδη έχει περιληφθεί στις σελίδες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που θα σταλεί προς επικύρωση στις Βρυξέλλες.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Στις ψηφιακές «αποθήκες» του credit bureau θα «κρύβεται» ένα αχανές σύστημα πληροφοριών στο οποίο θα είναι καταγεγραμμένος κάθε «ανοιχτός λογαριασμός» με τράπεζες, ΔΕΚΟ, Δημόσιο, οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη: Μέσω του συγκεκριμένου «πιστωτικού γραφείου» θα μπορεί ο κρατικός λειτουργός να ερευνά το ιστορικό που έχει ο πολίτης σε απλήρωτες υποχρεώσεις και να ενημερώνει είτε τον ίδιο, είτε τις υπηρεσίες που ενδιαφέρονται σχετικά.

Όλοι οι απλήρωτοι λογαριασμοί στις «αποθήκες» του credit bureau

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το «πιστωτικό γραφείο» αναλαμβάνει να «τσεκάρει» -κυρίως- το ιστορικό της λήψης δανείων του πελάτη, εκείνου δηλαδή που έχει απευθυνθεί σε μια μια τράπεζα και έτσι δίνοντας τις σχετικές πληροφορίες στους… «αρμοδίους» διευκολύνει το «σύστημα» να αποφασίσει εάν θα χορηγήσει δάνειο ή όχι. Ανάλογο ρόλο θα έχει και στην χώρα μας το credit bureau, μόνον που η πληροφόρηση θα «εμπλουτιστεί»: Στο σύστημα θα καταγράφεται εάν κάθε πολίτης έχει οποιαδήποτε καθυστέρηση σε πάσης φύσεως πληρωμές οφειλών, από τις τράπεζες και την εφορία, ως τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ. Η χρηματοδότηση για να στηθεί αυτός ο απαιτητικός και πολύπλοκος, όπως και υψηλού κόστους μηχανισμός θα προκύψει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Άλλωστε, το συγκεκριμένο έργο μπήκε στη σχετική λίστα με αιτιολογία την προσπάθεια ψηφιοποίησης και εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και την ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες χρηματοδότησης επιχειρήσεων και ιδιωτών.Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ