Την Ιόνια Οδό “δείχνουν” ως υπεύθυνη για τις πλημμύρες στο δήμο Ναυπακτίας

Σύσκεψη έγινε χθες Κυριακή στο δημαρχείο Ναυπάκτου με αφορμή τις καταστροφές που υπέστη η Δ.Ε Αντιρρίου από την κακοκαιρία. Σύσσωμοι οι συμμετέχοντες «έδειξαν» την Ιόνια Οδό ως υπεύθυνη για τις πλημμύρες στην περιοχή.

Τα αντιπλημμυρικά της Ιονίας Οδού

Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν πως τα αντιπλημμυρικά έργα της Ιονίας Οδού δεν υλοποιήθηκαν παρά τις εξαγγελίες με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος υδάτων να καταλήξει στα μικρά ρέματα, που είχε ως συνέπεια τις καταστροφές στη περιοχή, οι οποίες δεν είχαν ξανασυμβεί πριν την Ιόνια Οδό.

Και δεν είναι μόνο οι κάτοικοι αλλά και οι αυτοδιοικητικοί έθεσαν το θέμα αυτό στο Υπουργείο. Το agriniosite .gr θυμίζει ότι από τον Απρίλιο του 2017, λίγο καιρό πριν την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Γ. Δέδες εξήγγειλε σε σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής πως θα ανατεθεί, αδαπάνως για το Δημόσιο στον παραχωρησιούχο της Ιόνιας Οδού η εκπόνηση μελετών αντιπλημμυρικών έργων κατά μήκος του νέου αυτοκινητοδρόμου, ενώ οι ίδιες εξαγγελίες επαναδιατυπώθηκαν το 2018 σε νέα σύσκεψη στο Υπουργείο με τους εκπροσώπους των δήμων και της Περιφέρειας . Επίσης τον Ιανουάριο του 2018 κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος οι αντιδήμαρχοι Γ. Καραπαπάς και Α. Κότσαλος, ο γενικός γραμματέας Ν. Σολδάτος καθώς επίσης εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου και της ΔΕΥΑΜ υπέβαλλαν τις οριστικές προτάσεις των έργων που απαιτούνται και θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.Ειδικότερα, υποβλήθηκαν οι διαπιστώσεις και η προτεραιότητα αναγκών και προβλημάτων πλημμυρισμών, όπως αυτές καταγράφηκαν από το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου μετά την κατασκευή της Ιόνιας Οδού. Όπως επισημάνθηκε δε προς τους εκπροσώπους των Υπηρεσιών του Υπουργείου, κατά μήκος της κατασκευής του οδικού έργου (το οποίο διέρχεται εγγύτατα από οικισμούς), έχουν παρατηρηθεί αστοχίες οι οποίες θα πρέπει άμεσα ν’ αποκατασταθούν προς αποφυγή νέων πλημμυρικών φαινομένων.

Επίσης και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης με επιστολή του στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη τον Σεπτέμβριο του 2018, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη αντιπλημμυρικών στην Ιονία Οδό αναφέροντας τα εξής,

“Τον περασμένο χειμώνα αλλεπάλληλα και έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων προκάλεσαν ανυπολόγιστες βλάβες στο δήμο μας, αλλά και σε άλλους δήμους στο νομό μας, ιδίως στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι.

Για το λόγο αυτό κυρηχθήκαμε αμέσως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ξεκινήσαμε τις αποκαταστάσεις από την πρώτη στιγμή με τον εξοπλισμό του δήμου μας και την επίταξη, όλων σχεδόν, των διαθέσιμων ιδιωτικών μηχανημάτων, για αποκατάσταση της προσβασιμότητας και της παροχής ύδατος και της στοιχειώδους διευθέτησης του ρου των ρεμάτων και των συλλεκτήρων των νερών βροχής.

Από τότε και σε πολλαπλές συσκέψεις στελεχών του υπουργείου σας, με Τ.Α. και φορείς και υπό το φως ευρείας δημοσιότητας, στην Αθήνα και την Αιτωλοακαρνανία, υπό την προεδρεία του συνεργάτη σας κ. Γεν. Γραμματέα Υποδομών, συμφωνήθηκε και δηλώθηκε τούτο ευρέως, ότι θα προχωρήσουν τάχιστα τα επείγοντα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση των δήμων από τους οποίους διέρχεται ο μεγάλος άξονας της Ιονίας οδού, δεδομένου ότι, όπως απ΄ όλους τους δημάρχους εντοπίστηκε, αλλά και από τον τεχνικό κόσμο επιβεβαιώθηκε, λόγω της έλλειψης συνοδών αντιπλημμυρικών έργων στην Ιονία οδό υπάρχει τεράστιος κίνδυνος επανάληψης ανάλογων πλημμυρικών φαινομένων με εκείνα του περασμένου έτους, ακόμη και με βροχοπτώσεις μικρότερης έντασης.

Σας υπενθυμίζω, ότι για το δήμο Αμφιλοχίας, όπως και τότε ενημέρωσα το υπουργείο σας, υπάρχει οριστική μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας της εκτεταμένης προσχωσιγενούς παραγωγικής πεδιάδας του κάτω Βάλτου, η οποία και αποτελεί τμήμα της εκπονηθείσης οριστικής μελέτης άρδευσης της εν λόγω περιοχής με μεταφορά νερού από τον Αχελώο, (σημαντικό έργο που είναι σε εξέλιξη αλλά που δυστυχώς το υποχρηματοδοτείτε).

Η δέσμευση του υπουργείου σας εις επήκοον όλων ήταν ότι θα προχωρήσετε άμεσα σε ανάθεση υλοποίησης στον παραχωρησιούχο του εν λόγω έργου, καθώς επίσης και των άλλων επειγόντων έργων προστασίας στους άλλους δήμους, με εκπόνηση των σχετικών μελετών είτε από τους ιδίους είτε από τον παραχωρησιούχο.

Από τότε και επειδή ο χειμώνας πλησιάζει και παρά τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις, σε πρόσφατη επικοινωνία μας με την κα. Αντιπεριφερειάρχη, ενημερωθήκαμε ότι τίποτε από όσα συμφωνήθηκαν δεν προχωρεί, σας επισημαίνουμε τα εξής:

1. Ο επερχόμενος χειμώνας είναι ο πρώτος μετά την ολοκλήρωση του έργου και είναι βέβαιο ότι αρκετοί βασικοί συλλεκτήριοι αποδέκτες ομβρίων (Ξηροπόταμος, Κρικελιώτης, Μποτώκος, Μπούτζι, κ.λ.π.) θα υπερχειλίσουν στα εντοπισμένα σημεία, καταστρέφοντας, ξανά και ξανά οργανωμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, καλλιέργειες και τοπικές υποδομές. Προφανώς και θα υπάρξει κίνδυνος για ζώα και ανθρώπους.

2. Δεν θα πραγματοποιείται η απαραίτητη αποστράγγιση των ομβρίων κατάντι του άξονα σε πολλά σημεία, λόγω αλλαγής των οδεύσεων απορροής, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν εκτεταμένες καλλιέργειες και να παρεμποδίζεται η πρόσβαση των γεωκτηνοτρόφων.

3. Σε περίπτωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων, οι συνέπειες εξ αιτίας των ανωτέρω θα είναι απρόβλεπτες και ίσως μη διαχειρίσιμες.

Γι αυτό κύριε Υπουργέ,

Επιβάλλεται να ενεργήσετε άμεσα ώστε να μην καταστραφούν, για μια ακόμη φορά, περιουσίες, τοπικές υποδομές, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ιδιωτικές επενδύσεις, όπως επίσης για να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες για ανθρώπους και πολύτιμο ζωικό κεφάλαιο.

Για οποιαδήποτε επικοινωνία και συνεργασία, παραμένουμε στη διάθεσή σας” καταλήγει.

Οι νέες πλημμύρες λοιπόν στο δήμο Ναυπακτίας θα πρέπει να ενεργοποιήσουν το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να προχωρήσουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά στην Ιόνια πριν θρηνήσουμε θύματα.

Πηγή : agriniosite.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ