Αποκλειστικό – Νέα “βόμβα” στο προσφυγικό

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ΜΚΟ για τη διαδικασία εξόδου των προσφύγων που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο από το πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το πρόγραμμα αναμένεται να διακοπεί στις 31 Μαρτίου για όσους πρόσφυγες έχουν αναγνωριστεί ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας πριν από τις 31 Ιουλίου 2017, με εξαίρεση ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με έγγραφό τους προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και αρμόδιους φορείς, οι ΜΚΟ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες που η διακοπή και αποχώρηση από το πρόγραμμα ESTIA, ενδέχεται να έχει στην ασφάλεια και ευημερία όσων έκαναν χρήση του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, εκφράζουν τον προβληματισμό τους ότι η πλειοψηφία των προσφύγων που θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα -αν πάψουν να υποστηρίζονται από τις υπηρεσίες-θα έρθουν αντιμέτωποι με κινδύνους επιβίωσης καθώς δεν θα είναι εύκολο για αυτούς να εξασφαλίσουν τον βιοπορισμό τους με ίδια μέσα.

Μάλιστα, οι ΜΚΟ επισημαίνουν και τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν στη στέγαση και την εύρεση εργασίας, ενώ κάνουν λόγο για αδυναμία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων ένταξης, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται ότι ακόμη και έπειτα από έξι μήνες (που είναι ο μέγιστος χρόνος παράτασης της παραμονής των αναγνωρισμένων προσφύγων στο πρόγραμμα ESTIA) θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ασφαλή ένταξή τους στην κοινωνική και εργασιακή ζωή της χώρας.

«Οι ανησυχίες που εκφράζονται είναι απολύτως δικαιολογημένες. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στο θέμα και τις ανάγκες των αναγνωρισμένων προσφύγων. Δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στο τι γίνεται μετά, γιατί κάποιοι από αυτούς θα μείνουν στη χώρα και πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν μία νέα αρχή με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», δήλωσε στον Realfm 97.8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Στέλλα Νάνου .

Η κ. Νάνου τόνισε ότι «δυστυχώς, δεν έχουν γίνει όλα όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει για να μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική και αποτελεσματική ένταξη των προσφύγων και αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης. Θα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορες κινήσεις, να υπάρξει καλός και αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ των διαφόρων υπουργείων, όπως του υπ. Εργασίας, του υπ. Παιδείας για να υλοποιηθούν τα προγράμματα ένταξης».

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υπογράμμισε: «Τις επόμενες μέρες, ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που φιλοξενούνται στο πρόγραμμα για περισσότερο από 19 μήνες, θα πρέπει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα γιατί το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε αιτούντες άσυλο. Κάποιοι που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, τώρα με απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα πρέπει να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα ώστε να μείνουν κάποιες κενές θέσεις για να χρησιμοποιηθούν από τους νέους αιτούντες άσυλο», τονίζοντας ότι «η πρώτη ομάδα αναγνωρισμένων προσφύγων που θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα είναι όσοι έχουν αναγνωριστεί πριν από τον Ιούλιο του 2017 και αφορά 600 ανθρώπους που βρίσκονται στο πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα. Από την αποχώρηση εξαιρούνται άνθρωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ