Πρόστιμα – «φωτιά» έως και 4.000 ευρώ για τους αγενείς οδηγούς ταξί

Πρόστιμα – «φωτιά» που μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τις 4.000 ευρώ αλλά και αφαίρεση της ειδικής άδειας επιβάλλονται στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί, στην περίπτωση που παρανομούν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» μέχρι και 300 ευρώ θα κοστίσει στο εξής το κάπνισμα στους αυτοκινητιστές ταξί εντός του οχήματος, ενώ για απρεπή συμπεριφορά και εξύβριση πελάτη η ποινή θα φτάνει μέχρι την αφαίρεση της ειδικής άδειας για διάστημα έξι μηνών και θα απαιτείται επανεξέταση του παραβάτη.

Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, η απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, η οποία εξειδικεύει και αυστηροποιεί τις ποινές και στα πρόστιμα για τις παραβάσεις οδηγών ταξί που θεσπίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο για τις μεταφορές.

Οι τρεις κατηγορίες και τα πρόστιμα

Υπενθυμίζεται ότι οι παραβάσεις χωρίστηκαν σε τρεις βασικές κατηγορίες,χαμηλής, μεσαίας και υψηλής αξιολόγησης, και πλέον με την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης ορίζονται πρόστιμα που φτάνουν έως και 4.000 ευρώ για την περίπτωση υποτροπής για παράβαση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή τοξικών ουσιών.

Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται και αφαίρεση ειδικής άδειας για ένα χρόνο και επαναχορήγησή της μόνο με επανεξέταση του παραβάτη.

Για τις παραβάσεις χαμηλής αξιολόγησης επιβάλλεται η ποινή της επίπληξης και διοικητικό πρόστιμο 50 – 300 ευρώ, για τις μεσαίας αξιολόγησης παραβάσεις προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 301 – 600 ευρώ και αφαίρεση της ειδικής άδειας για έξι μήνες.

Για τις παραβάσεις υψηλής αξιολόγησης η ειδική άδεια αφαιρείται για διάστημα έξι μηνών και ο παραβάτης επανεξετάζεται.

Στις χαμηλής αξιολόγησης παραβάσεις εντάσσονται, επίσης:

το μη κατέβασμα της πινακίδας με την επιγραφή «Ελεύθερο», μετά τη μίσθωση του οχήματος,

η μη χρήση του ταξίμετρου,

η λειτουργία μουσικών συσκευών και το άνοιγμα παραθύρων χωρίς τη συγκατάθεση του επιβάτη,

η συνέχιση λειτουργίας του ταξίμετρου όταν το αυτοκίνητο σταματήσει να κινείται για λόγους που ευθύνεται ο οδηγός,

η μη παράδοση αντικειμένου που λησμονήθηκε στο όχημα και η έλλειψη καθαριότητας του οχήματος.

Στις παραβάσεις μεσαίας αξιολόγησης που επισύρουν πρόστιμα έως και 600 ευρώ, κατατάσσονται, μεταξύ άλλων:

η μη ορθή λειτουργία του ταξίμετρου,

η άρνηση των αυτοκινητιστών να μεταφέρουν μικρά ζώα συντροφιάς που βρίσκονται σε ειδικό καλάθι ή φέρουν φίμωτρο ή ζώων συνοδών

και η έλλειψη μέριμνας ώστε το αυτοκίνητο να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση από τεχνικής πλευράς.

Στις παραβάσεις υψηλής αξιολόγησης κατατάσσονται:

η απρεπής, άσεμνη, ανάρμοστη, προκλητική ή απειλητική με οποιοδήποτε τρόπο συμπεριφορά, όπως υβριστικές εκφράσεις και χειρονομίες προς τους επιβάτες και τους άλλους οδηγούς

και η μη συμμόρφωση του οδηγού στη μεταφορά στο νοσοκομείο προσώπων, τα οποία χρειάζονται βοήθεια, ακόμη και από ατυχήματα στα οποία ο ίδιος δεν έχει ανάμειξη, εφόσον αυτό ζητηθεί από τις Αρχές που επιλαμβάνονται του ατυχήματος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ