Ειδικός Γραμματέας ΣΕΕΔΔ: Έλεγχος και Διαφάνεια, θεμέλια του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων, της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δικαστικών και Ανεξάρτητων Αρχών, εθνικών και διεθνών οργανισμών, ολοκληρώθηκε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου και ειδικότερα η Ακαδημία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ινστιτούτο Τοπικής Διακυβέρνησης και Καινοτόμων Πολιτικών σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού στην κέντρο της Αθήνας, κατά την οποία έγινε παρουσίαση καλών πρακτικών και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εμπέδωση της διαφάνειας, τη δημόσια ακεραιότητα και τα εργαλεία πρόληψης της διαφθοράς. Κοινή δέσμευση των συμμετεχόντων αποτέλεσε η ανάδειξη του κρίσιμου ρόλου της διαφάνειας και των διάφορων μορφών ελέγχου στη βελτίωση της ποιότητας διακυβέρνησης, στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης προς τους Δημόσιους Θεσμούς και εν τέλει στην ενδυνάμωση της Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, αφού εξέφρασε την πλήρη στήριξη και αναγνώριση του έργου του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, χαρακτήρισε τον έλεγχο «στοιχείο της Δημοκρατίας» και αναφέρθηκε στις νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες «υλοποιείται το σχέδιο εμβάθυνσης της διαφάνειας, του ελέγχου και της λογοδοσίας».

Ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνέργειες μεταξύ των φορέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υπέρ της διαφάνειας, αναφέρθηκε στους στόχους που έχει η κυβέρνηση για τη λειτουργία του Δημοσίου και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και επισήμανε τη σημασία της ανάπτυξης ενός αποτελεσματικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου με συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), καθηγητής Νομικής Σχολής κ. Δημοσθένης Κασσαβέτης, συνδιοργανωτής της Εκδήλωσης, παρουσίασε σημαντικές πτυχές τους πολύπλευρου έργου του μεγαλύτερου διοικητικού ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας, η δράση του οποίου δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένο τομέα αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης, προσδιορίζοντας ως σκοπό της συνολικής του δραστηριότητας «ένα καλύτερο κράτος». Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην κατάρτιση Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του προτείνοντας την καθιέρωση, σε ετήσια βάση, ενός Φεστιβάλ Διαφάνειας υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, της δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, των σχολείων και των πανεπιστημίων της χώρας, ως βάση διαλόγου και προώθησης κοινών δράσεων.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα Συγκριτικού Χρηματοοικονομικού Ελέγχου και Ελέγχου Συμμόρφωσης επί κατηγοριών δαπανών ΟΤΑ από την Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κα Γεωργία Μαραγκού, η οποία, στην τοποθέτησή της, προσδιόρισε βασικές παραμέτρους και έννοιες του συστήματος ελέγχου.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής ενός ενιαίου συστήματος ελέγχου στους ΟΤΑ που θα διασφαλίζει την ορθή και διαφανή λειτουργία τους, αλλά δεν θα δρα παρεμβατικά στην οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος κα Άννα Δαμάσκου, μίλησε περί “Διαφάνειας…με το μέτρο!”, εξηγώντας ότι υπάρχουν εργαλεία ποσοτικής μέτρησης της αντίστασης των θεσμών στην διαφθορά και ότι, επομένως, είμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε όση ακριβώς διαφάνεια επιθυμούμε.

Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, καθηγητής κ. Σπύρος Φλογαϊτης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης, παρουσίασε το σημαντικό έργο του Οργανισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και αναφέρθηκε στη σημασία αναγνώρισης και εμπέδωσης κουλτούρας διαφάνειας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Επιπρόσθετα, τοποθετήθηκαν στο καίριο θέμα της ανάπτυξης προληπτικών πολιτικών για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, με έμφαση στο ρόλο της διαφάνειας και του ελέγχου, με παρεμβάσεις ή ομιλίες τους, ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Καβάλας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, η κα Βέρα Μαρμαλίδου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας, ο κ Γιώργιος Ραουνάς, Συνέταιρος KPMG και επικεφαλής του τομέα εταιρικής διακυβέρνησης και ο κ.Γιώργος Πελεκανάκης, Managing Director της PPS. Την εκδήλωση συντόνισε ο κ Ιωάννης Σελίμης, Επιθεωρητής-Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης.

Στο συνέδριο επίσης παραβρέθηκαν, ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κώστας Παπαδημητρίου, ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Νικόλαος Ντίτορας, ο Διευθυντής της Ακαδημίας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ιωάννης Κάρκαλης και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Τοπικής Διακυβέρνησης και Καινοτόμων Πολιτικών κ. Γιώργος Καλπαδάκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ