Ένοχος κατά πλειοψηφία για ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος ο Μαντέλης

Της Άννας Κανδύλη

Ένοχος όπως και πρωτοδίκως κρίθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Τάσος Μαντέλης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορά τα 450.000 μάρκων που είχε λάβει ως «δώρο» από τη Siemens προκειμένου να εγκρίνει ως υπουργός Μεταφορών τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ το 1998.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία καθώς ένας εκ των 5 δικαστών είχε την άποψη ότι πρέπει να αθωωθεί.

Το ποσό κατατέθηκε σε δυο δόσεις, μια το 1998 και η άλλη το 2000, από τα μαύρα ταμεία της Siemens και κατέληξε σε λογαριασμό του κουμπάρου του Τάσου Μαντέλη , ο οποίος είχε ανοιχθεί με την κωδική ονομασία “Α. Ρόκος”.

Το δικαστήριο καταδίκασε κατά πλειοψηφία και το πρώην στέλεχος της Siemens Ηλίας Γεωργίου καθώς και τον συνεργάτη του πρώην υπουργού Αριστείδη Μαντά.

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ζήτησαν να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Ο συνήγορος του πρώην Υπουργού, Γιάννης Ηρειώτης ζήτησε να αναγνωριστεί στον Τ. Μαντέλη ο ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. “Έκανε ένα λάθος στη ζωή του πριν από 20 χρόνια και το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά”, είπε ο κ. Ηρειώτης, τονίζοντας ότι ο πρώην υπουργός έχει επιστρέψει από το 2014 στο ελληνικό Δημόσιο, το σύνολο του ποσού με το οποίο φέρεται να δωροδοκήθηκε. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών υποστηρίζει ότι δεν δωροδοκήθηκε αλλά ότι το ποσό που πήρε από τη Siemens ήταν προεκλογική χορηγία.

Αυτή την ώρα το δικαστήριο έχει διακόψει προκειμένου να αποφασίσει για τις ποινές των κατηγορουμένων. Αν δεν μειωθεί η ποινή των 8 ετών που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον Τ. Μαντέλη, καθώς τότε του αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά, ο πρώην υπουργός κινδυνεύει να οδηγηθεί στη φυλακή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ