Η πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα έγινε αισθητή μέχρι την Κρήτη

Μέχρι την Κρήτη έγινε αισθητή η πυρηνική δοκιμή που έγινε στη Βόρεια Κορέα στις 3 Σεπτεμβρίου, όπως κατέγραψε το Σεισμολογικό Δίκτυο της Έδρας UNESCO για την μελέτη της Φυσικής της Γης και των Γεωκαταστροφών του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης και κάτοχος της Έδρας UNESCO για τη μελέτη της Φυσικής της Γης Φίλιππος Βαλλιανάτος η καταγραφή έγινε εφικτή λόγω των κυμάτων ευρέως φάσματος που προέκυψαν από την πυρηνική δοκιμή και τα οποία έχουν το χαρακτηριστικό ότι μπορούν να ταξιδέψουν πολύ μακριά.

«Για να το πούμε πού απλά είναι σαν να έχεις ένα τύμπανο και να το χτυπάμε. Όταν το τύμπανο είναι μικρό οι συχνότητες που βγαίνουν είναι συγκεκριμένες. Αν πάμε σε ένα μεγάλο ταμπούρλο βγαίνουν άλλες συχνότητες. Το ίδιο πράγμα συνέβη κι εδώ. Όταν ο όγκος που διεγείρεται από την έκρηξη είναι μεγάλος δημιουργούνται κύματα που μπορούν να ταξιδέψουν πολύ μακριά», εξήγησε ο κ. Βαλλιανάτος.

Τόνισε δε ότι την περίοδο που δίδασκε στην Αγγλία μια από τις ασκήσεις που γίνονταν τακτικά είναι να πηγαίνουν οι φοιτητές στο κέντρο που βρίσκεται λίγο έξω από το Ρέντινγκ και στο οποίο με τη χρήση ειδικών σεισμολογικών δικτύων καταγράφονται όλες οι εκρήξεις και πυρηνικές δοκιμές που γίνονται ανά τον κόσμο. Σημείωσε δε ότι το σεισμολογικό ισοδύναμο από την πυρηνική δοκιμή στη Βόρειο Κορέα αντιστοιχεί σε 6,3.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι τις καταγραφές του Σεισμολογικού Δικτύου της Έδρας UNESCO για την μελέτη της Φυσικής της Γης και των Γεωκαταστροφών επεξεργάστηκαν μεταπτυχιακοί φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης «Γεωπεριβαλλοντικοί Πόροι και Κίνδυνοι».

Πηγήhaniotika-nea.gr

Δείτε τη φωτογραφία από το flashnews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ