Προσφυγή των θεολόγων στο ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών

Της Άννας Κανδύλη

Κατά των αποφάσεων του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη να αλλάξει τη διδασκαλία των θρησκευτικών, στρέφονται με προσφυγή τους στο ΣτΕ η  Πανελλήνια Ένωση θεολόγων, δέκα γονείς, καθώς και θεολόγοι από διάφορες περιοχές της χώρας.

Στην προσφυγή τους κάνουν λόγο για αλλοίωση του «από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα ορθόδοξου χαρακτήρα του» του μαθήματος των Θρησκευτικών  και ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις του πρώην υπουργού ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης,  παράνομες και  αντίθετες στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι:

Α) με το νέο πρόγραμμα σπουδών τα θρησκευτικά  μετατρέπονται  σε «ιδιότυπη θρησκειολογία, στην οποία αναμειγνύονται η Ορθόδοξη Πίστη με τα υπόλοιπα δόγματα και θρησκεύματα, δημιουργώντας σύγχυση στους μαθητές.

Β) Γίνεται ουσιαστικά από ομολογιακό μάθημα, μάθημα γνώσεων των θρησκευτικών, ακυρώνοντας ουσιαστικά το αναμφισβήτητο δικαίωμα των γονέων και μαθητών για παροχή θρησκευτικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις. Όπως αναφέρουν, μέχρι σήμερα το διδασκόμενο μάθημα των θρησκευτικών, είχε χαρακτήρα ομολογιακό, ήτοι διδακτικό της θρησκείας των μαθητών, οι οποίοι είναι στην συντριπτικοί τους πλειοψηφία στην Ελλάδα βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ενώ παρεχόταν μέχρι τώρα η δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα για τους μη Ορθόδοξους Χριστιανούς. Παράλληλα διδάσκεται εναλλακτικά «ομολογιακού περιεχομένου μάθημα» θρησκευτικών για τους Έλληνες Μουσουλμάνους, Εβραίους και Ρωμαιοκαθολικούς, δηλαδή οι μαθητές στην περίπτωση αυτή διδάσκονται την πίστη των γονέων τους.

Γ) Η συρρίκνωση του χρόνου διδασκαλίας περιθωριοποιεί και αποδυναμώνει  πλήρως το δικαίωμα της θρησκευτικής εκπαίδευσης, κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων.

 Δ) Οι μαθητές στερούνται του συνταγματικού τους δικαιώματος να διδαχθούν αυτούσια την πίστη τους στο σχολείο.

Διαβάστε επίσης:

Γαβρόγλου: Καμία αλλαγή στα θρησκευτικά – Τι είπε για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ο Ξυδάκης για τον Φίλη: Δεν έκρυψα με ποιον είμαι

Επίθεση Ιερώνυμου στην κυβέρνηση: Την πατρίδα και την ορθοδοξία δεν σας την παραδίδουμε – ΒΙΝΤΕΟ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ