Κραυγές απόγνωσης από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Η απογοήτευση διαδέχτηκε τα χαμόγελα αισιοδοξίας που άρχισαν να φαίνονται δειλά το απόγευμα του Σαββάτου, σε χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη, όταν άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- Σκοπίων.

Ωστόσο, οι αρχές της γειτονικής χώρας επέτρεψαν μόνο σε 300 άτομα να περάσουν και έκτοτε δεν έχουν ξανανοίξει το σημείο ροής με αποτέλεσμα η κατάσταση, με το πλήθος κόσμου να αγωνιά, να είναι φορτισμένη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας νεαρός Σύρος, με κομμένο πόδι, που έλεγε ότι στα 20 του χρόνια έχασε nστον πόλεμο το πόδι του και όλη τη ζωή του.

«Και εσείς μου μιλάτε για κλειστά σύνορα; Πού είναι η αξία της Ευρώπης;» φωνάζει. Όλοι πάντως δηλώνουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιμένουν να ανοίξει η ουδέτερη ζώνη.

«Είμαι 17 μέρες στον δρόμο με την οικογένειά μου και τα δυο παιδιά μου, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω», λέει με απόγνωση ένας άλλος Σύρος και ξαπλώνει στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Ύστατη λύση για αυτούς τους ανθρώπους που επιμένουν να βρίσκονται επί μέρες δίπλα «στη γραμμή» στην Ειδομένη, αποτελεί ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής στον οποίο προχώρησαν το μεσημέρι. Φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας και κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν «Ανοίξτε τα σύνορα», «Είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαιώματα», «Βοηθήστε μας Μέρκελ», ξάπλωσαν στις γραμμές επιλέγοντας αυτόν τον τρόπο πίεσης για να ακουστεί η φωνή τους. 

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη οι πρόσφυγες

“Ασφυξία” στην Ειδομένη με 6.500 πρόσφυγες στον καταυλισμό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ