ΦΩΤΟ-Κύθνος:Ένα διαμάντι κοντά στην Αθήνα

ΦΩΤΟ-Κύθνος:Ένα διαμάντι κοντά στην Αθήνα

 

Η Κύθνος μπορεί να είναι πολύ κοντά στην Αθήνα – μόλις μιάμιση ώρα από το Λαύριο – αλλά διατηρεί το χρώμα και την αυθεντικότητα του κυκλαδίτικου νησιού. Δεν έχει αλλοτριωθεί από τον τουρισμό. Κάθε άλλο.  Οι ντόπιοι εξακολουθούν να ζουν στους δικούς τους ρυθμούς προσφέροντας στους τουρίστες απόλυτη ηρεμία.

Το νησί είναι ιδανικό να αδειάσει το μυαλό σου χωρίς να σε ενοχλεί το παραμικρό. Οι ξερολιθιές, τα ξωκλήσια και  οι ιαματικές πηγές , το χαρακτηρίζουν.

 Παρότι μικρό το νησί έχει πολλές παραλίες για όλα τα γούστα.  Ο Μέριχας είναι το λιμάνι όπου πιάνουν τα καράβια.

Τα Λουτρά είναι ο κύριος παραθεριστικός οικισμός που έχει και τα περίφημα ιαματικά λουτρά με μπανιέρες από την εποχή του Όθωνα. Οι πηγές (αλατούχες και σιδηρούχες) κάνουν καλό σε όλα , κυρίως σε δερματοπάθειες.

Λουτρά

Η μαρίνα στα Λουτρά αποτελεί καταφύγιο για φουσκωτά , ιστιοπλοϊκά, σκάφη και θαλαμηγούς. Έχει καΐκια  και ψαροταβέρνες με ψάρι ημέρας όταν έχει μπουνάτσα..  Έχει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για όλα τα βαλάντια. 

Λουτρά

Η Χώρα είναι μικρή αλλά γραφική. Σε ένα δρομάκι βρίσκεις καφετέριες , παραδοσιακές ταβέρνες , ζαχαροπλαστεία και μπαράκια τόσα όσα χρειάζονται για να περάσεις καλά χωρίς ιδιαίτερη φασαρία. Από υποδομές το νησί πάσχει αφού δεν έχει επενδύσει πολλά ακόμη στον τουρισμό. Ίσως από μία πλευρά αυτός να είναι ο λόγος που διατηρεί την μαγεία ενός κυκλαδίτικου νησιού που δεν έχει προσβληθεί επαρκώς  από το μικρόβιο του πολιτισμού.

Στην Κολώνα,   μία λωρίδα άμμου σχίζει στα δύο την θάλασσα θυμίζοντας τροπική παραλία.  Το εντυπωσιακό είναι ότι σε μία παραλία κάνεις μπάνιο σε δύο θάλασσες!   Στο σημείο έχει μία ταβέρνα και ένα δύο αλμυρίκια. Ιδανικό σημείο για τα σκάφη που προσεγγίζουν από παντού. Οι παραθεριστές θέλουν οπωσδήποτε ομπρέλα. Αν δεν έχεις σκάφος πας είτε με βαρκάκι από τον Μέριχα είτε με αυτοκίνητο από έναν ομολογουμένως τραχύ δρόμο. Αν έχεις τζιπ πας άφοβα.

Κολώνα

 

Οι προσβάσιμες παραλίες πολλές αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπαίνεις σε χωματόδρομο.

Η Απόκρουση ενδείκνυται για οικογένειες αφού η παραλία είναι απέραντη, η άσφαλτος φθάνει μέχρι κάτω και σε δύο σημεία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ένα beach bar. Εννοείται ότι έχει άφθονα αλμυρίκια για prive ηλιοθεραπεία.  Να πάρεις έναν καφέ έχει και στην Επισκοπή , την πρώτη παραλία που συναντάς αμέσως μετά το λιμάνι. Πιο ειδυλλιακές είναι οι παραλίες Ποτάμια και Άγιος Σώστης ακριβώς πάνω από τα Λουτρά.

Απόκρουση

Επισκοπή

Αλλά και η ανατολική πλευρά έχει διαδρομές και παραλίες. Η Δρυοπίδα είναι ένα κεφαλοχώρι με τους Δρύοπες να είναι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού. Η Παναγιά Κανάλα (θαυματουργή) δεσπόζει σε ένα όρμο ενώ υπάρχουν πολλά μέρη στα οποία μπορεί να συνδυάσει κανείς μπάνιο και φαγητό.

Νάουσα, Άγιος Δημήτριος, Φλαμπούρια, Κουρί, Λεύκες. Οι must παραλίες από αυτήν την πλευρά είναι η Γαιδουρόμαντρα και του Σκύλου αν σε κρατάνε τα πόδια σου (θέλει λίγο περπάτημα).

Η Κύθνος – λίγοι το ξέρουν- κατοικείται από την προϊστορική περιοχή με τους αρχαιολόγους ανά τον κόσμο να εξακολουθούν να γράφουν ακόμα τόμους για τον Μαρουλά , τον προιστορικό οικισμό στα Λουτρά, όπου οι ανασκαφές δείχνουν ότι το νησί κατοικήθηκε στη Μεσολιθικό περίοδο δηλαδή, την 8η και 7η χιλιετία π.Χ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ