“Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις για τα συστήματα Υγείας”

“Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις για τα συστήματα Υγείας”

 

Την πεποίθηση ότι εάν δεν είχαν γίνει οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, το σύστημα περίθαλψης θα είχε καταρρεύσει, αλλά και την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε συστήματα Υγείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμα, διατυπώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Υγείας Τόνιο Μποργκ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου υπουργών Υγείας της ΕΕ και σημειώνει πως πριν από την κρίση, «η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις ήταν ορατή, ενώ μετά την κρίση έγινε επείγουσα».

Εξηγεί ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και συστήματα άλλων χωρών, που θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα για να μην έχουν προβλήματα στο μέλλον.

«Μπορώ να σας πω τα θετικά και τα αρνητικά γι’ αυτό που έχει συμβεί στην Ελλάδα. Υπήρξε βελτίωση όσον αφορά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες, που δαπανούσε τα περισσότερα για φάρμακα, περίπου 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, κάτι ανήκουστο για άλλες χώρες. Αυτό άλλαξε» δηλώνει ο κ. Μποργκ και προσθέτει πως η επιτροπή δεν είναι ακόμα ευχαριστημένη όσον αφορά στην υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού στην Ελλάδα, γι’ αυτό, όπως λέει, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις κοινωνικές παραμέτρους.

Είναι σαφές ότι οι ανασφάλιστοι χρειάζονται επιπλέον μέτρα προστασίας, παρατηρεί, προσθέτοντας πως η ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών παραμένει ένας από τους στόχους. «Εάν η κρίση έγινε η αφορμή για να έχουμε τελικά καλύτερη κάλυψη στο μέλλον για τους πολίτες, ας σταθούμε στο θετικό της κρίσης και όχι στην ίδια την κρίση, που είναι κάτι αρνητικό. Δεν έχει νόημα να συζητάμε για φροντίδα Υγείας, όταν δεν υπάρχει ένα σταθερό σύστημα Υγείας» λέει και συμπληρώνει: «Χωρίς μεταρρυθμίσεις τα περισσότερα συστήματα Υγείας στην Ευρώπη θα καταρρεύσουν. Οπότε οι μεταρρυθμίσεις ήταν αναγκαίες για να μειωθεί η δαπάνη και όχι μόνο για να υπακούσουμε στην τρόικα. Ήταν ανάγκη να σωθούν τα συστήματα Υγείας από την κατάρρευση».

 

 

Αυξομειώσεις μισθών τον Ιούνιο

 

Η πατρίδα βγαίνει από την κρίση. Ο λαός ζητάει τιμωρία ενόχων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ