ΒΙΝΤΕΟ-Σαν σήμερα «έφυγε» ο Μανώλης Αγγελόπουλος

ΒΙΝΤΕΟ-Σαν σήμερα «έφυγε» ο Μανώλης Αγγελόπουλος

Ο Μανώλης Αγγελόπουλος που έμεινε γνωστός ως ο «ροκ σταρ των Ρομά» γεννήθηκε στην Καβάλα στις 8 Απριλίου 1939 και πέθανε στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου 1989.

Ο τσιγγάνος τραγουδιστής που έκανε σημαντική καριέρα στο λαϊκό τραγούδι, κυρίως κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970 ήταν το πρώτο παιδί της μητέρας του Ερασμίας που τον γέννησε σε ηλικία 20 χρονών και του πατέρα του, Ηλιακού Αγγελόπουλου.

Είχε έναν μικρότερο αδελφό, τον Λεύτερη. Από παιδί γύρισε όλη την Ελλάδα μέσα σε ένα τροχόσπιτο. Ο γονείς του ήταν Αθίγγανοι. Ο μικρός Μανώλης τραγούδαγε στο μεγάφωνο του αυτοκινήτου πουλώντας την πραμάτεια, επειδή οι γονείς του ήταν πλανόδιοι πωλητές.

Λόγω του χαμού του πατέρα του, σε ηλικία 13 ετών, προσπάθησε να βοηθήσει την οικογένειά του δουλεύοντας σε διάφορα κέντρα διασκέδασης κοντά στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και στα Πετράλωνα, όπου έμενε με την οικογένειά του. Το ταλέντο του δεν άργησε να ανακαλυφτεί.

Ακολούθησε η πρώτη ηχογράφηση το 1957. Κατά τη δεκαετία του ’60 έγινε ευρύτερα γνωστός καθώς τραγουδούσε τραγούδια για τον προσφυγικό ελληνισμό και τα εξωτικά μέρη. Η μουσική του έχει επιδράσεις από την ελληνική λαϊκή μουσική, από την μουσική των Ρομά και από την αραβική μουσική, και συγκεκριμένα το τσιφτετέλι.

Συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς δημιουργούς του λαϊκού τραγουδιού, όπως ο Μανώλης Χιώτης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιώργος Μητσάκης και άλλους και κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιτυχίες του είναι τα τραγούδια «Τα μαύρα μάτια σου», «Τσιγγάνας Γάλα», «Όσο αξίζεις εσύ», «Καλή τύχη», «Η διπρόσωπη», «Πήρε φωτιά η Καλαμαριά», «Τη βαρέθηκε η ψυχή μου», «Μολυβιά», «Ριχ΄ τε στο γυαλί φαρμάκι», «Ανέβα στο τραπέζι μου», «Με τι καρδιά», καθώς και πολλά άλλα τραγούδια του μουσικοσυνθέτη Αριστείδη Καραδούκα από το Μεγαλοχώρι Πλωμαρίου Λέσβου.

Ο Μανώλης Αγγελόπουλος πέθανε στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου του 1989, έπειτα από ανεπιτυχή επέμβαση σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

Το πορτρέτο του λαϊκού συνθέτη και ερμηνευτή ΜΑΝΩΛΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ σκιαγραφείται στην εκπομπή «Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ». Δείτε εδώ.

 

Πηγή: Βικιπαιδεία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ