Ποια μουσική σε βοηθάει να… αδυνατίσεις;

 Ποια μουσική σε βοηθάει να… αδυνατίσεις;

Η μουσική παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή μας και συνοδεύει πολλές σημαντικές δραστηριότητες στη ζωή μας: δεν υπάρχει πάρτυ, χορός, γάμος, βραδινή έξοδος για ένα ποτό που να μη συνδυάζεται με την παρουσία μουσικής. Μπορούμε να πούμε ότι η μουσική μας κάνει να χαλαρώνουμε, αλλά και να απολαμβάνουμε περισσότερο πολλές συμπεριφορές μας μέσα στη μέρα, όπως όταν βγαίνουμε για να ασκηθούμε με λίγο τρέξιμο μετά τη δουλειά, όταν οδηγούμε το αυτοκίνητό μας, όταν κάνουμε δουλειές στο σπίτι, ή απλά ξεκουραζόμαστε στο σαλόνι μας.

Γράφει η Δρ Μαργαρίτα-Αγγελική Επ. Σχινά, Κλινική Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη ΚΕΑΔΔ, Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.

Μια σειρά από ενδιαφέρουσες έρευνες σε Αμερική και Αυστραλία έχουν εστιαστεί  πιο συγκεκριμένα στο ρόλο που μπορεί να παίζει η μουσική και στη διατροφική μας συμπεριφορά. Μπορούμε, άραγε, να απολαύσουμε περισσότερο το φαγητό μας, όταν ακούμε μουσική καθώς τρώμε; Οι έρευνες απαντούν θετικά.

Γνωρίζουμε ήδη ότι η μουσική έχει άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα πάνω στο σώμα, στο νου, και στο πνεύμα μας. Έχει αποδειχθεί ότι, καθώς ακούμε μουσική, εκκρίνονται εγκεφαλικές ουσίες, όπως οι νευροδιαβιβαστές μελατονίνη, νορεπινεφρίδη, επινεφρίνη, οι οποίες λειτουργούν συνδυαστικά για να επηρεάσουν τη διανοητική μας κατάσταση, τη ρύθμιση της διάθεσής μας, να καλυτερεύσουν τον ύπνο μας, να μειώσουν την επιθετικότητα και την κατάθλιψη. Μάλιστα, σχετικές έρευνες έδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα των νευροδιαβιβαστών αυτών διατηρούνταν στο σώμα και για πολλές μέρες μετά το πέρας των πειραμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η μουσική μας αγγίζει τόσο βαθειά, ώστε να έχει ένα διαρκές θεραπευτικό, ηρεμιστικό, αλλά και αναζωογονητικό αποτέλεσμα πάνω μας.  

Ποια είναι η σημασία ενός χαλαρωτικού περιβάλλοντος την ώρα που τρώμε; Οι μελέτες δείχνουν ότι, όταν τρώμε «ενσυνείδητα», τρώμε πιο αργά και απολαμβάνουμε περισσότερο. Ενσυνείδητη συμπεριφορά είναι αυτή κατά την οποία είμαστε ήρεμα προσηλωμένοι στη στιγμή, σε αυτό που κάνουμε εκείνη την ώρα, παρατηρώντας κάθε τι που βλέπουμε, ακούμε, νιώθουμε, γευόμαστε, οσφραινόμαστε. Με αυτή την εσωτερική ηρεμία είμαστε πιο καλά συντονισμένοι σε σκέψεις μας, στο πώς νιώθει το σώμα μας, στα συναισθήματά μας, αλλά και στο τι συμβαίνει γύρω μας. Σε μία τέτοια, λοιπόν, «ήσυχη» κατάσταση, τείνουμε να μασάμε την τροφή μας περισσότερο, να τρώμε με αργό ρυθμό, να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες και, επομένως, να κρατάμε και το σώμα μας στο κανονικό του βάρος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ