17.000 οφειλόμενα ρεπό στους φύλακες του Κορυδαλλού

17.000 οφειλόμενα ρεπό στους φύλακες του Κορυδαλλού

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο, ενδεικτικό των δυσκολιών για την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων κράτησης της χώρας, περιλαμβάνεται σε έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου, μετά από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του βουλευτή Βασίλη Καπερνάρου (ΑΝΕΛΛ) για τα οφειλόμενα ρεπό στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού.

Ο υπουργός επικαλείται στοιχεία που δείχνουν ότι, στις 30 Νοεμβρίου 2013, ο συνολικός αριθμός των οφειλόμενων ρεπό σε υπαλλήλους του κλάδου φύλαξης ήταν 12.926, και μάλιστα ο αριθμός αυτός διαμορφώθηκε μετά από την καταβολή αποζημίωσης μέρους των οφειλόμενων ημερήσιων αναπαύσεων και τη χορήγηση του συνόλου των οφειλόμενων ρεπό στους υπαλλήλους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, στις αρχές Ιανουαρίου και σύμφωνα με έγγραφο της τότε διευθύντριας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, ο αριθμός των υπαλλήλων του κλάδου φύλαξης που εκτελούν υπηρεσία φύλακα (εξαιρούνται εκείνοι που έχουν τοποθετηθεί στο τμήμα διοίκησης και εκτελούν χρέη γραμματέα) είναι 148 υπάλληλοι φύλαξης στο Κ.Κ. Κορυδαλλού (ανδρών) και 32 υπάλληλοι φύλαξης στο Αυτοτελές Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Κορυδαλλού. Στον αριθμό αυτό δεν συνυπολογίζονται έξι φύλακες που εκτελούν χρέη νοσοκόμου και επτά φύλακες που εκτελούν χρέη τεχνικού (υδραυλικού, ηλεκτρονικού, ηλεκτρολόγου κλπ). Ο αριθμός των κρατουμένων ποικίλει κατά τη διάρκεια του έτους. Στο εν λόγω κατάστημα, τη 2α Ιανουαρίου 2014, κρατούνταν 1.931 άνδρες και 179 γυναίκες.

Ο κ. Καπερνάρος, που είχε καταθέσει την ερώτηση, επικαλούνταν καταγγελίες των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού ότι τους οφείλονται πάνω από 17.000 ρεπό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι η αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που υπηρετούν στα Καταστήματα Κράτησης με την ένταξη 850 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, θα δώσει τη δυνατότητα στους διευθύνοντες τα Καταστήματα Κράτησης να προγραμματίσουν τη χορήγηση των οφειλόμενων ημερήσιων αναπαύσεων στους δικαιούχους υπαλλήλους. Διαβεβαιώνει επίσης ότι το υπουργείο καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Καταστημάτων κράτησης της χώρας και την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ