Απολύθηκε μετά από 11 χρόνια ο δάσκαλος της 17Ν

Απολύθηκε μετά από 11 χρόνια ο δάσκαλος της 17Ν

Πάνω από έντεκα ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε να περάσουν προκειμένου να γίνει αμετάκλητη η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης από τα καθήκοντά του μόνιμου εκπαιδευτικού για τον Κ.Τέλλιο, που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» αλλά απηλλάγη ποινικά με αμετάκλητη απόφαση λόγω παραγραφής, αφού από το 1992 δεν μετείχε σε καμία ενέργεια της οργάνωσης, ούτε είχε επαφή με τα μέλη της.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην οριστική κρίση της υπόθεσης οφείλεται στις γνωστές γραφειοκρατικές παθογένειες και στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, αφού οι πειθαρχικές διαδικασίες χρειάστηκαν λίγο παραπάνω από 2 χρόνια ενώ η υπόθεση έπρεπε να ξεκαθαρίσει και από ποινικής πλευράς.  Έτσι ενώ η αρχική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εκδόθηκε το 2003, χρειάστηκαν άλλα 6 χρόνια μέχρι τη δευτεροβάθμια και τελικά αμετάκλητη κρίση του Αρείου Πάγου για να ακολουθήσει η πορεία της υπόθεσης  στα «γρανάζια» της διοικητικής δικαιοσύνης.

Ο Κ.Τέλιος από το 1998 είχε διοριστεί δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο στην Κρήτη και μετά την ποινική δίωξή του και προφυλάκιση τέθηκε το καλοκαίρι του 2002 σε αυτοδίκαιη αργία, ενώ στα τέλη του 2005 το πειθαρχικό συμβούλιο έκρινε ότι πρέπει να παυθεί για παράβαση καθήκοντος και χαρακτηριστικά ανάξια για υπάλληλο διαγωγή.

Στην συνέχεια ο Κωνσταντίνος Τέλιος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόλυσης του, υποστηρίζοντας ότι οι πειθαρχικοί δικαστές του εξετίμησαν εσφαλμένα τα αποδεικτικά μέσα και ότι η απόφασή τους είναι πλημμελώς αιτιολογημένη.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας μελέτησαν την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, σύμφωνα με την οποία ο Κωνσταντίνος Τέλιος από το 1988 εντάχθηκε «στην εγκληματική οργάνωση «17 Ν» μέχρι δε και το έτος 1992 συμμετείχε σε εγκληματικές ενέργειες της οργάνωσης», ενώ «μετά το 1992 δεν μετείχε σε καμία ενέργεια της οργάνωσης, ούτε είχε επαφές με τους πρώην «συντρόφους του»».

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι ο κ. Τέλιος καίτοι δεν συμμετείχε προσωπικά σε εγκληματικές ενέργειες της 17Ν μετά το 1992, «συνέχισε να έχει ψυχική επαφή με την οργάνωση και εξακολούθησε να ταυτίζεται με την δράση της, διατηρώντας άρρηκτο σύνδεσμο με αυτήν μέχρι τη σύλληψή του (20.7.2002), αφού παρακολουθούσε άπρακτος την εγκληματική της δράση και τα κακουργήματα (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κ.λπ.) που εξακολουθούσε να διαπράττει αυτή, παρέχοντας με την στάση του αυτή συνεχή ουσιαστική υπηρεσία (κάλυψη) στην εγκληματική οργάνωση 17Ν».

Ο κ. Τέλιος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη  22 ετών για συμμετοχή σε δολοφονία και ληστεία, με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και ήδη έχει αποφυλακιστεί.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ