Κολομβία η Ελλάδα;

Κολομβία η Ελλάδα;

Η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια διαπιστώνει, στην έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, πως “η διαφθορά εξακολουθεί να μαστίζει τις κοινωνίες σε όλον τον κόσμο” και επισημαίνει το “απογοητευτικό” επίπεδο διαφθοράς στη ζώνη του ευρώ “στις χώρες που πλήττονται περισσότερο” από την οικονομική κρίση.

Η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) καταρτίζει πίνακα με 176 χώρες ανάλογα με το επίπεδο διαφθοράς τους, σε μια κλίμακα που αρχίζει από το 0 για την πολύ μεγάλη διαφθορά και φτάνει ως το 100 για την ελάχιστη διαφθορά.

Τη χρονιά αυτή η Ιταλία και η Ελλάδα βρίσκονται στην 72η και την 94η θέση, αντίστοιχα, με βαθμολογία 42 και 36 μονάδες, υποχωρώντας κατά τρεις και 14 θέσεις από την προηγούμενη κατάταξη, υπογραμμίζει η οργάνωση με έδρα το Βερολίνο.

Η Ιταλία βρίσκεται πλέον στο ίδια επίπεδο με την Τυνησία και η Ελλάδα με την Κολομβία. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους, η Ιρλανδία (25η), η Ισπανία (30η) και η Πορτογαλία (33η) συγκεντρώνουν βαθμολογία πάνω από 60 μονάδες.

Αντιμετωπίζοντας λιγότερα προβλήματα λόγω κρίσης, η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται στην 13η και 22η θέση με περισσότερες από 70 μονάδες. Δανία, Φινλανδία και Νέα Ζηλανδία μοιράζονται την πρώτη θέση με 90 μονάδες. Ιαπωνία και Βρετανία βρίσκονται στην 17η θέση, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες στην 19η. Η Κίνα παραμένει χαμηλά, στην 80η θέση με 39 μονάδες.

Η Ρωσία (133η) με μόλις 28 μονάδες θεωρείται από την οργάνωση μια από τις χώρες με το χειρότερο επίπεδο διαφθοράς, αλλά φέτος έχει βελτιώσει την κατάταξή της, ανεβαίνοντας δέκα θέσεις.

Ο πίνακας της Διεθνούς Διαφάνειας βασίζεται σε στοιχεία από 13 διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσά τους η Παγκόσμια Τράπεζα, ασιατικές και αφρικανικές τράπεζες και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ