Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στον Realfm 97,8 – Τι είπε για επενδύσεις, επιχειρήσεις και μεταναστευτικό

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου και στον Realfm 97,8.

“Ως προς το Ελληνικό αναμένουμε την απόφαση της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού. Υπήρξε μια μικρή εμπλοκή εκεί και έχουμε μια μικρή καθυστέρηση εκεί. Πιστεύω όμως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αυτή θα έχει λήξει. Αμέσως μετά, έχουμε την έκδοση της ΚΥΑ” ανέφερε.

“Όσον αφορά το μεγάλο έργο της Κασσιόπης έχω την Τετάρτη την τελική σύσκεψη. Έχει μείνει μια μικρή εκκρεμότητα και εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα μπορούμε να περιμένουμε από την άλλη εβδομάδα έργα, να ξεκινήσει η εκχέρσωση κτλ. Στην Αφάντου είμαστε στο 90% της καταγραφής του χώρου. Έχει ξεμπλοκάρει έχω βρεθεί με τον επενδυτή πολλές φορές, είμαστε σε καλό δρόμο και θα ξεκινήσει το 2020 είναι δεδομένο. Ξεκολλήσαμε το θέμα της βιομηχανίας ζάχαρης” συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τον αγρότη και το βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου απάντησε ότι “δεν σας κάνει εντύπωση ότι αυτός ο δήθεν αγρότης δεν φώναξε καθόλου. Γιατί δεν φώναξε; Οι γύρω από τον αγρότη γιατί δεν φώναξαν; Όποιος ξέρει από τηλεόραση, ξέρει πόσο στημένο ήταν αυτό. Ήταν εκεί όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών και τα σχόλια όλων ήταν ευχαριστήρια προς την ηγεσία του υπουργείου που έδωσε λύση έστω στο παρά πέντε. Βγαίνοντας υπήρξε αυτή η ομάδα των ανθρώπων που είχαν στημένη την κάμερα για να γίνει αυτή η φασαρία. Όμως, οι άνθρωποι αυτοί είχαν εμπλακεί σε μια πολύ περίεργη υπόθεση. Γιατί όταν πήγαμε στο υπουργείο είχαμε βρε την υπόθεση ενός δήθεν επενδυτή, οι άνθρωποι που είδατε στο βίντεο είχαν ιδρύσει εταιρεία με αυτόν τον επενδυτή και ήθελαν να αγοράσουν οι ίδιοι το εργοστάσιο, το λέω για να καταλάβετε ότι δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται. Όταν επικοινώνησα με την τράπεζα για τον επενδυτή, διαπίστωσα ότι ο επενδυτής δεν είχε φράγκο και είχε και μια επιταγή που είχε “σκάσει” και δεν είχε να πληρώσει τους σπόρους της ζάχαρης. Είχαν έρθει για να κάνουν φασαρία και να χαλάσουν τη δουλειά γιατί ήταν ανταγωνιστές. Δεν ήταν τευτλοπαραγωγοί. Δεν είχαν έρθει ως αγρότες, είχαν έρθει ως ανταγωνιστές για να χαλάσουν τη δουλειά. Άρα, η αντίδραση μου δεν ήταν προς αγρότη, ήταν μια συγκεκριμένη ομάδα συμφερόντων που δεν θέλω να το τραβήξω περισσότερο, θέλω να το αφήσω στο επίπεδο αυτού του χαριτωμένου βίντεο”.

“Η Ελλάδα έχει δύο βασικά προβλήματα, τα οποία ομολογώ ότι είναι δύσκολα: την γραφειοκρατία που φοβίζει τους επενδυτές και η απονομή δικαιοσύνης. Και στο πρώτο, με τον νόμο μου κάναμε ένα βήμα εμπρός, στο δεύτερο είναι πολύ πιο δύσκολο ζήτημα, δεν έχω μια εύκολη λύση, αλλά για τους επενδυτές αυτό είναι κρίσιμο. Γιατί κανείς δεν πάει σε μια χώρα για να μπλέξει. Έχουμε καλές σκέψεις με τον κ. Τσιάρα στο θέμα” σχολίασε.

“Το κλίμα είναι πολύ καλό και να δώσω μια είδηση. Στην Αμερική είχα δύο πολύ καλές συναντήσεις με πολύ υψηλά στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. Συμφωνήσαμε και τον Φεβρουάριο θα έρθει στην Ελλάδα μια μεγάλη αποστολή επιχειρήσεων digital, it με σκοπό να τους φέρουμε σε επαφή με αντίστοιχες ελληνικές start up ώστε με τις ευλογίες και την υποστήριξη της αμερικανικής κυβερνήσεως να γίνουν επιχειρηματικά joint ventures στο επίπεδο της τεχνολογίας” σημείωσε.

“Τις μεγάλες επενδύσεις τις θέλουμε γιατί κάνουν ένα είδος διεθνούς rebranding, όμως η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να γυρίσει μόνο με τις μεγάλες επενδύσεις, αν δεν μπει μπροστά ο Έλληνας να αρχίσει να παράγει, όλα τα άλλα τι να λέμε. Κάναμε την απαλλαγή ΦΠΑ τρία χρόνια για τις νέες οικοδομικές άδειες, για να δώσουμε ένα σήμα για να αξιοποιηθεί και να χτίσει κάποιος σπίτι, μαγαζί. Και η μείωση του ΕΝΦΙΑ στοχεύει στο ίδιο πράγμα, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να πάρει μπροστά αυτή η πλευρά της οικονομίας” είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

“Μετρήσαμε με τους συνεργάτες μου και μετρήσαμε τα βήματα που μια επιχείρηση που ξεκινάει και κάνει υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο μέχρι να πάρει τα χρήματα, πόσα βήματα χρειάζεται μέχρι να ολοκληρώσει με επιτυχία. Είναι 43 βήματα. Αν όλα πάνε τέλεια, παίρνεις τα χρήματά σου σε επτά χρόνια. Αυτή είναι η ιδανική συνθήκη. Αυτό είναι πολύ αργό και στον κόσμο που ζούμε μη αποδεκτό. Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Η μείωση του φόρου επιχειρήσεων είναι αναπτυξιακό κίνητρο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι δύσκολο μια επιχείρηση να επιβιώσει, στόχος μας η μείωση για να πάρουν ανάσα οι επιχειρήσεις” ανέφερε.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό – προσφυγικο είπε ότι “ενώ οι ροές κατά τα προηγούμενα 2,5 χρόνια είχαν πέσει, ξαφνικά από τα μέσα του καλοκαιριού γύρισε στα επίπεδα 2015. Δεν είχαμε προβλέψει ότι αυτό θα γίνει αυτόματα σε αυτόν τον μεγάλο βαθμό. Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε ολιγορήσει όμως, με την έννοια ότι μέσα σε τέσσερις μήνες ψηφίσαμε το νέο νομοθετικό πλαίσιο και ήδη ξεκινάνε τα νέα κέντρα κλειστού τύπου. Χθες ήρθαν 730 και είχαμε 24 Νοεμβρίου. Η χώρα μπορεί να επαναπροωθεί όσους δεν είναι πρόσφυγες. Εύκολη λύση στο μεταναστευτικό δεν υπάρχει”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ