Τσιάρας: Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη

Μήνυμα ότι “πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει: να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη”, έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση για τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, που πραγματοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε χαρακτηριστικά πως “είναι πολύ κοντά ο καθένας να βρεθεί από την μια στην άλλη πλευρά. Μπορεί να υπάρχουν και υπάρχουν προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά εγώ θα ‘σηκώσω το γάντι’”, επισημαίνοντας ότι “όλοι είμαστε συντελεστές σε αυτό που λέγεται Δικαιοσύνη και πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει: Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη”.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, οι πρόεδροι όλων των ανωτάτων δικαστηρίων, οι πρόεδροι των Δικαστικών Ενώσεων, κ.ά.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη είναι ταυτόσημη με την ελευθερία, ενώ σημείωσε πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα γιορτάζει η πόλη των Αθηνών και η Δικαιοσύνη, καθώς “από εδώ ξεκίνησε το ταξίδι εδώ και χιλιετίες”. Σε άλλο σημείο ο κ. Μπακογιάννης υποστήριξε: “Κάναμε βήματα μπροστά, αλλά κάναμε και βήματα πίσω, και το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του”.

Βερβεσός: Η Δικαιοσύνη πέρα από τυφλή, πρέπει να είναι και κουφή

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός επισήμανε ότι “η αδήριτη ανάγκη περιφρούρησης της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης επιβεβαιώνεται καθημερινά με ολοένα μεγαλύτερη ένταση” και σημείωσε πως “η Δικαιοσύνη πέρα από τυφλή, πρέπει να είναι και κουφή, για να μην ακούει τις όποιες σειρήνες, αλλά αποκλειστικά και μόνον τη φωνή της συνείδησής της. “Ύψιστο χρέος των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης είναι να διαφυλάξουμε το κύρος της στα μάτια των πολιτών”, ανέφερε ο κ. Βερβεσός και συμπλήρωσε: “Το ολίσθημα όσων με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του υπονομεύουν τη Δικαιοσύνη είναι μείζον διότι η Δικαιοσύνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελευθερία των πολιτών. Παρά την αδιαμφισβήτητη σπουδαιότητα των θεσμικών μέτρων περιφρούρησης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, λυδία λίθος για την ορθή κατά το Σύνταγμα απονομή της, παραμένει η απονομή της στο όνομα του ελληνικού λαού και μόνον. Η Δικαιοσύνη δεν υπάρχει χάριν των συλλειτουργών της και δεν απονέμεται στο όνομα αυτών. Υπείκει πάντοτε, κατ΄ εφαρμογήν της δημοκρατικής αρχής, στον ελληνικό λαό”.

Στη συνέχεια, τόνισε πως “σε πλείονες, εθνικά και κοινωνικά κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις στα χρόνια της κρίσης -όταν το δίκαιο της ανάγκης υπερίσχυσε του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου-, παρεισέφρησαν στην δικαιοδοτική κρίση αλλότρια κριτήρια και δεν υπηρετήθηκε η Δικαιοσύνη όπως θα αναμέναμε”. Έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στις εκκρεμείς υποθέσεις κατά του ασφαλιστικού νόμου, επισημαίνοντας: “Είναι αυτονόητη ανάγκη, ιδίως σε αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητος, να εξασφαλίζεται όχι μόνον η ταχεία εκδίκαση, αλλά και η ταχεία δημοσίευση της απόφασης, ώστε να αποτρέπεται η διαιώνιση της νομικής ανασφάλειας”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης, τάχθηκε και πάλι υπέρ της κατάργησης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Οικονομικής Εισαγγελίας. Ο κ. Σεβαστίδης μίλησε για προβλήματα που δημιούργησαν οι δύο αυτοί θεσμοί, όπως και τα πρόσωπα που τους επάνδρωσαν και τόνισε ότι “στη Δημοκρατία πρέπει να υπάρχει διάχυση και όχι συγκέντρωση των εξουσιών”.

Την ατμόσφαιρα της εκδήλωσης ομόρφυνε η χορωδία του ΔΣΑ υπό τη διεύθυνση του δικηγόρου και καθηγητή μουσικής Δημήτρη Καρούζου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ