Ερώτηση Ψαριανού στη Γεροβασίλη για την «ίδρυση της Θρησκευτικής Υπηρεσίας στην Πυροσβεστική»

Ερώτηση προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός με θέμα την «ίδρυση της Θρησκευτικής Υπηρεσίας στο Πυροσβεστικό Σώμα».

Ο κ. Ψαριανός ζητεί να μάθει το κόστος της νεοσύστατης υπηρεσίας και μεταξύ άλλων αναφέρει: έχει καλύψει όλες τις επιχειρησιακές του ανάγκες το Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε να έχει την πολυτέλεια να προχωρήσει στη σύσταση μη επιχειρησιακών μονάδων στις τάξεις του;».

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Γρηγόρης Ψαριανός: Ενώ ακόμα μετράμε τις πληγές μας από την τραγωδία στο Μάτι τον περασμένο Ιούλιο, από την οποία βγήκαν και στην επιφάνεια μεταξύ άλλων οι δραματικές ελλείψεις της Πυροσβεστικής σε έμψυχο δυναμικό, εξοπλισμό, μέσα και συντονισμό, η κυβέρνηση της πρώτης φορά Αριστεράς θεώρησε μείζονα αναγκαιότητα την ίδρυση Θρησκευτικής Υπηρεσίας στο Πυροσβεστικό Σώμα με στόχο την «πνευματική θωράκιση και ενίσχυση του θρησκευτικού συναισθήματος του προσωπικού» αλλά και, μεταξύ άλλων, «την μέριμνα για τη θρησκευτική και πνευματική καλλιέργεια του προσωπικού με τη Θεία Λατρεία».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Β΄ Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός ζητά από την υπουργό κυρία Όλγα Γεροβασίλη να του διευκρινίσει εάν το Πυροσβεστικό Σώμα έχει καλύψει όλες τις επιχειρησιακές του ανάγκες ώστε να έχει την πολυτέλεια να προχωρήσει στη σύσταση μη επιχειρησιακών μονάδων στις τάξεις του όπως η θρησκευτική υπηρεσία, πόσο θα κοστίσει η σύσταση της υπηρεσίας αυτής και τι πόρους θα απορροφήσει, πού διατέθηκαν τα χρήματα δωρεών που έγιναν στο Π.Σ. μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού, πώς συνάδει η ύπαρξη θρησκευτικών υπηρεσιών στα σώματα Ασφαλείας εν όψει της ανάγκης επανακαθορισμού των διακριτών ρόλων στις σχέσεις πολιτείας-εκκλησίας, αλλά βεβαίως και εάν με βάση την συνταγματική αρχή της ανεξιθρησκείας θα συμπεριλαμβάνονται στις υπηρεσίες αυτές λειτουργοί από όλες τις κρατούσες θρησκείες.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

Ερώτηση προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Ποια η Σκοπιμότητα Ίδρυσης της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος;»

Πρόσφατα εκδόθηκε απόφαση με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου, η οποία υπογράφεται από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Βασίλειο Ματθαιόπουλο και με την οποία συστήνεται στο επιτελείο του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, Θρησκευτική Υπηρεσία με την ονομασία Γραφείο Θρησκευτικού.

Στην απόφαση αναφέρονται ως αρμοδιότητες του Γραφείου η πνευματική, ηθική και ψυχολογική ενίσχυση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος με κάθε πρόσφορο μέσο, η συμπαράσταση στα πνευματικά προβλήματα του προσωπικού και των μελών των οικογενειών τους, η μέριμνα «για τη θρησκευτική και πνευματική καλλιέργεια του προσωπικού με τη Θεία Λατρεία και άλλες ποιμαντικές εκδηλώσεις». Στις αρμοδιότητές του, περιλαμβάνονται επίσης οι εισηγήσεις και η μέριμνα «για τη συντήρηση των παρεκκλησίων που έχουν ιδρυθεί με πρωτοβουλία του Πυροσβεστικού Σώματος», η επιμέλεια της «οργάνωσης της θρησκευτικής διαφώτισης και του εφοδιασμού των Υπηρεσιών με το κατάλληλο υλικό, αλλά και η δυνατότητα οργάνωσης εκδρομών και προσκυνημάτων για τους υπαλλήλους, υπό τύπου θρησκευτικού τουρισμού.

Δεδομένου ότι η τραγωδία του περασμένου καλοκαιριού στο Μάτι, ανέδειξε εκ του αποτελέσματος, την κραυγαλέα επιχειρησιακή ανεπάρκεια του Πυροσβεστικού Σώματος, γεγονός που γεννά εύλογα ερωτήματα για το εάν λίγους μόλις μήνες μετά το τραγικό συμβάν η Πυροσβεστική έχει λύσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματά της, ώστε να προχωρήσει στη σύσταση μιας υπηρεσίας χωρίς επιχειρησιακό αντικείμενο.

Δεδομένου ότι οι ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε έμψυχο δυναμικό και σε μέσα-εξοπλισμό είχαν αναδειχθεί ήδη πριν το τραγικό συμβάν στο Μάτι, μέσω του προέδρου της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος είχε μιλήσει για απαρχαιωμένα επίγεια και εναέρια μέσα, ελλείψεις προσωπικού αλλά και μέσων ατομικής προστασίας των αντρών του.

Δεδομένου ότι μετά την τραγωδία προέκυψαν, μεταξύ άλλων, δύο πολύ μεγάλες δωρεές στο Πυροσβεστικό Σώμα από την εταιρεία Καραβασίλης γκρουπ ύψους € 34 εκ. σε είδος (πυροσβεστικά οχήματα) και από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ύψους € 25 εκ.

Δεδομένου ότι εδώ και καιρό υπάρχει στο δημόσιο διάλογο έντονος προβληματισμός για την προσαρμογή των σχέσεων κράτους-εκκλησίας, ενώ ήδη βρισκόμαστε εν αναμονή του Σχεδίου Νόμου σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές για τις σχέσεις πολιτείας-εκκλησίας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Έχει καλύψει όλες τις επιχειρησιακές του ανάγκες το Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε να έχει την πολυτέλεια να προχωρήσει στη σύσταση μη επιχειρησιακών μονάδων στις τάξεις του;

  2. Πόσο θα κοστίσει η σύσταση της θρησκευτικής υπηρεσίας και τι πόρους θα αποστερήσει που θα μπορούσαν να διατεθούν για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών;

  3. Που θα διατεθούν τα € 25εκ. της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος;

  4. Πόσο εκτιμάτε ότι αποτελεί αναγκαιότητα η ύπαρξη θρησκευτικών υπηρεσιών στα σώματα Ασφαλείας σε ένα σύγχρονο ευνομούμενο κράτος που ανήκει στην οικογένεια των ευρωπαϊκών χωρών και πόσο αυτό συνάδει με την προσπάθεια επανακαθορισμού των διακριτών ρόλων στις σχέσεις πολιτείας-εκκλησίας;

  5. Mε βάση την ανεξιθρησκεία, όπως αυτή προσδιορίζεται από το Σύνταγμα της Ελλάδος, οι θρησκευτικές υπηρεσίες στα σώματα ασφαλείας θα περιλαμβάνουν λειτουργούς από όλες τις κρατούσες θρησκείες;»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ