Τσίπρας: Βασικός μας στόχος είναι η στήριξη των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν τα βάρη της κρίσης

«Στο πολιτικό μας σχέδιο, βασικός μας στόχος είναι η στήριξη αυτών ακριβώς των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης», διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα το πρωί στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό.

«Πρώτα και κύρια με την ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήδη οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν επανέλθει, η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας έχει μειωθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για τη διοικητική αποτελεσματικότητα και την καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς στο διοικητικό μηχανισμό, που, επίσης, λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, ξένες ή ελληνικές.

Επίσης, έκανε λόγο για επιτάχυνση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία.

«Μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως λ.χ. το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το περιουσιολόγιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα. Όλες αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων. Αντιθέτως, είναι μεταρρυθμίσεις δικές μας, είναι μεταρρυθμίσεις που αν είχαν γίνει πριν τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε ή να μη πληρώναμε τόσο βαρύ τίμημα. Και σε τελική ανάλυση, είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε», επισήμανε.

Η ανάκτηση της εργασίας δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς, αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

«Εκεί πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος. Να ακούσουμε τα σήματα και τα αιτήματα τις αγοράς. Να βρούμε τους συγκεκριμένους τρόπους για την ελάφρυνση αυτών των κοινωνικών κατηγοριών αλλά να δώσουμε και ευκαιρίες καινοτομίας με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων. Από τα ευρωπαϊκά προγράμματα μέχρι τις μικροπιστώσεις και τον προσανατολισμό της αναπτυξιακής τράπεζας, έχουμε χρέος να κατανείμουμε τους πόρους με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους είναι σημαντικός άξονας του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης, είπε με έμφαση ο Πρωθυπουργός.

Τόνισε πως σε αυτό τον τομέα θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πρόσημο της πολιτικής της κυβέρνησης, δηλαδή, στα πεδία της κοινωνικής ασφάλισης, της πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας, όπου έχουν γίνει ήδη μεγάλα βήματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ