Αβραμόπουλος: Η οπισθοδρόμηση σε εθνικές πολιτικές στο μεταναστευτικό δεν αποτελεί επιλογή

“Είναι η ώρα για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις ώστε να αντιμετωπιστούν δίκαια, ισορροπημένα και μακροπρόθεσμα οι αδυναμίες του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου”, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό που συγκαλεί σήμερα, Κυριακή, στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ενόψει της σημερινής συνάντησης, οι όροι παροχής ασύλου στην ΕΕ καθώς και η αντιμετώπιση των προσφυγικών κρίσεων, αποτελούν δύο ζητήματα η επίλυση των οποίων “είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και τη λειτουργία του χώρου Σέγκεν”.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η οπισθοδρόμηση σε εθνικές πολιτικές προσεγγίσεις διαχείρισης του μεταναστευτικού δεν αποτελεί επιλογή και δεν θα έχει ποτέ αποτελέσματα, και δήλωσε πεπεισμένος ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους η πρόοδος είναι εφικτή, όπως η δέσμευση για εξεύρεση συμφωνίας σε όλα τα επιμέρους στοιχεία του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου μέχρι το τέλος του έτους, η εντατικοποίηση των επιστροφών, η συνεργασία μας με τρίτα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, η συνέχιση της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων μας.

Σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική βασίζεται και θα πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δήλωσε κάθετα αντίθετος σε κάθε προοπτική δημιουργίας κέντρων τύπου “Γκουαντάναμο” για τους μετανάστες.

“Πρέπει να διαφυλάξουμε τις αρχές και την ενότητα της Ευρώπης με πνεύμα ευθύνης. Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο ενωμένη”, πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ