Βίτσας: Iστορική συμφωνία – Xρειάστηκαν 25 χρόνια για να βρεθούν δύο προοδευτικοί ηγέτες – BINTEO

Για μία ιστορική συμφωνία έκανε λόγο ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, υπογραμμίζοντας πως χρειάστηκαν 25 χρόνια για να βρεθούν δύο προοδευτικοί ηγέτες και να διευθετήσουν τη διαμάχη για το ονοματολογικό.

Ο κ. Βίτσας ανέφερε η ονομασία “Severna Makedonja” – “Βόρεια Μακεδονία” είναι μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι που αποτελούσε εθνική θέση, ενώ συμπλήρωσε πως ανάλογες ήταν και οι επιδιώξεις των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν.

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις για την επικύρωση της συμφωνίας, ο κ. Βίτσας τόνισε πως «καταλήγουμε όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα», όπως είναι οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

Ερωτηθείς για το “αγκάθι” της γλώσσας, η οποία – όπως προβλέπεται στη συμφωνία – θα είναι “μακεδονική” με τον αστερίσκο της σλαβικής προέλευσης, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπενθύμισε ότι μέχρι σήμερα ακόμη και στον ΟΗΕ αναγνωριζόταν ως “μακεδονική”. Ο κ. Βίτσας είπε ότι τώρα ακόμη και οι χώρες που είχαν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” θα αναγκαστούν να την αναγνωρίσουν ως “Βόρεια Μακεδονία” και αυτό είναι μία επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Δεν παρέλειψε να επικρίνει τη στάση που κράτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση για τη συμφωνία και να πει τι θέλει, αντί να καταφεύγει σε… διαδικαστικά τερτίπια.

Για τις διαφωνίες που έχει εκφράσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, τόνισε ότι ο Πάνος Καμμένος έχει πει ότι «θα πάμε χέρι-χέρι» μέχρι να βγούμε από τα μνημόνια και να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο.

Σεβόμενος το πατριωτικό αίσθημα όσων εκφράζουν δυσφορία για τη χρήση του όρου “Μακεδονία”, ο κ. Βίτσας είπε πως δεν σημαίνει ότι είναι πατριδοκάπηλοι. «Δεν επιτρέπω, όμως, σε κανέναν να με πει προδότη», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βίτσας υποστήριξε πως είναι μία συμφωνία προς το συμφέρον της χώρας. Ερωτηθείς σχετικά με το πολιτικό κόστος, εκτίμησε πως θα έχει πολιτικό όφελος για την Κυβέρνηση. «Σε κάθε περίπτωση, όμως, μία υπεύθυνη Κυβέρνηση με προοδευτική ματιά, δεν μετράει με εκλογικό τρόπο το συμφέρον της χώρας», κατέληξε.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ